Léto. Všemi milované a očekávané léto začalo. A s ním i doba dovolených a odpočinku. Spousta z nás jezdí odpočívat na chaty a chalupy. Ale kromě koupání a odpočinku k chalupaření patří i vaření. Na chatách a chalupách je vybavení kuchyní jiné, než míváme doma. Doma necháváme ultramoderní vybavení a na dovolené se rádi vracíme k tradičním kouskům nádobí, jako jsou smaltované hrnce. I když já je tedy mám ráda i ve své běžné kuchyni, nejen na chalupě, musím uznat, že tu „chalupářskou“ kuchyni kromě praktičnosti i pěkně dozdobí.
Dnes bych vám ráda představila hrnec od firmy Belis, kolekce ART Summer.
Řada nádobí Belis ART je dekorovaná speciální technikou zvanou fládrování. Je to technika velmi unikátní, firma Belis ji používá jako jediná na světě. Žádný jiný výrobce tuto techniku ve své nabídce nemá. A co je to fládrování? Tady si dovolím citovat výrobce:
Jedná se o jedinečnou technologii, kdy každý kus nádobí je unikátem. Jednotlivé pruhy smaltu jsou totiž ručně nanášeny s náležitou pílí a pečlivostí našimi zkušenými pracovnicemi. Každý fládrovaný hrnec, rendlík či miska má tedy vlastní „otisk prstu - duši", protože šířka pruhů, jejich ostrost či jednotlivé linky ve fládru se díky technologii ručního nanášení mohou mírně lišit.
Výhodou výrobního procesu fládrování je jeho flexibilita, protože při dostatečně velké objednávce lze nanášet kombinace barev smaltů, na které si zákazník ukáže, lze měnit šířku pruhů, jejich umístění apod. Zákazník si tedy může nechat poměrně snadno vyrobit exklusivní řadu nádobí, která bude nabízena pouze v jeho obchodech.
Firma BELIS pro znovuoživení výroby fládrovaného nádobí vybrala 4 různé designy (Countryside – žluto-zelený, Heaven – žluto-modrý, Spring – zeleno-oranžový, Summer – žluto-oranžový). Z těchto designů si jistě každý vybere ten, který bude jeho srdci nejmilejší. Pro zdůraznění originality toho nádobí byl dokonce navrhnut zbrusu nový obtisk na dna těchto nádob, který je pečetí kvality a vysoké estetické úrovně fládrovaného nádobí.
Pokud si tedy koupíte smaltovaný fládrovaný hrnec od firmy Belis, máte jistotu, že vaši kuchyni zdobí jedinečný, unikátní design, jaký jinde na světě nekoupíte. Pořekadlo o zlatých českých ručičkách je zde opravdu na místě.
Já jsem testovala hrnec z letní Summer žluto oranžové řady. Průměr dna 18 cm, síla plechu 1 mm, objem 2,8 litrů.
Jako všechny smaltované hrnce, i tento hrnec je velmi příjemný na údržbu – snadno a lehce se myje.
Hrnec je lehký, poklička je s plastovým úchytem ( a úchyt je dobře přidělaný, takže se vám nestane, že by se na pokličce protáčel,ani se pod něj nedostává voda). Hrnec lze samozřejmě mýt i v myčce.
Hrnec je velmi praktický na vaření polévek, omáček, i příloh. V podstatě v něm lze uvařit většinu jídel, smaltovaný povrch je velmi univerzální.
Rajská letní polévka:
2 lžíce olivového oleje, 1 cibule menší,1,5 litru vývaru (nejlépe drůbeží), cca 500 gramů oloupaných nakrájených rajčat nebo 2 plechovky nakládaných, lžíce másla, 5 lžic smetany na vaření ( nebo 12 %) – ale nemusí být, jen kdo má rád si při servírování dá na talíř, špetka skořice, sůl, pepř a bazalka nebo tymián na dochucení
Na oleji lehce osmažíme cibulku, přidáme rajčata a zalijeme vývarem, osolíme a opepříme, vaříme asi půl hodiny, při míchání se snažíme co nejvíce rozmačkat rajčata, přidáme tymián nebo bazalku (jen trochu), skořici a můžeme rozmixovat, přidáme lžíci másla a odstavíme, už nevaříme, pokud máte pocit, že je polévka řídká, než přidáte máslo můžete vložit 2 trojúhelníčky taveného smetanového sýru – polévku zjemní a lehce zahustí.
Segedínský guláš:
1 kg vepřového plecka
1 – 2 velké cibule nakrájené na kostičky
Sůl a pepř,
Mletá sladká paprika
400 ml vývaru (ale není nutné, lze podlít i vodou)
Olej
400 gramů kysaného zelí
Kelímek zakysané smetany
Na kostičky nakrájenou cibuli osmahneme a přidáme maso na kostičky nakrájené a orestujeme, přidáme sůl, pepř a sladkou papriku, ještě krátce zarestujeme, a podlijeme ( já dávám papriku až na maso, nezhořkne jako když ji restujete jen s cibulkou), dusíme do poloměkka. Pak k masu přidáme překrájené zelí,a dusíme do změknutí. Zahustíme moukou, nakonec na zjemnění přidáme zakysanou smetanu.
Smaltované nádobí je v českých kuchyních velmi oblíbené. Ani já nejsem výjimkou a vařím v něm velmi ráda. Proto jsem si tohle testování velmi užívala. V hrnci se vaří dobře, je skvělý i na údržbu – umyjete ho opravdu lehce, je vhodný v podstatě na všechny typy vařičů – je to prostě opravdu vychytaný a praktický pomocník, kterému nevadí ani když při vaření zamícháte lžící – povrch se nepoškrábe. Smalt je velmi odolný materiál, a když s ním budete dobře zacházet, vydrží opravdu velmi dlouho.
A kromě toho, že je praktický i moc hezky vypadá.
Tyhle jedinečné smaltované hrnce od firmy Belis s jedinečnou technikou fládrování na povrchu se stanou ozdobou všech kuchyní, chalup i chat.
—————
Přihlaste se k odběru novinek: