Z cuket, paprik a rajčat si vyrobte domácí zeleninovou směs, která je vynikající třeba na topinkách. Když ji zavaříte do skleniček, můžete si křupavé topinky nebo bramboráky s vláčnou směsí dopřát, kdykoliv vás napadne. Pektin pomůže směs lehce zpevnit, takže se pohodlně roztírá.
Potřebujete
Větší cukety oloupejte a zbavte semínek. Menší cukety s tenkou slupkou loupat nemusíte. Cukety nastrouhejte na hrubo, rajčata nakrájejte na kousky, papriky na proužky. Na oleji orestujte cibuli. Přidejte všechnu zeleninu, ochuťte kořením a bylinkami. Vařte na mírném stupni pod pokličkou asi 20 minut. Dále vařte bez pokličky, aby se odpařila tekutina a směs byla hustá a vláčná. Aby byla směs mazlavá a dobře držela na topinkách, zahustěte ji pektinem. Krátce povařte. Směsí naplňte sterilizované skleničky a zavíčkujte. Pokud potřebujete, můžete ste rilizovat.
TIPY
Tuto zeleninovou směs je výborné kombinovat s různými druhy sýrů. Topinku potřete bohatou vrstvou směsi a zasypte výrazným tvrdým sýrem Grana padano nebo balkánským sýrem. Krátce zapečte.
Článek pro vás připravila lektorka zdravého vaření a životního stylu Ing. Kamila Metzová, ambasadorka značek Druid CZ, Labeta a Iswari, tvůrkyně originálních bezlepkových receptů a autorka webu www.varilamysicka.cz. Já jsem našla na žena-in.cz, foto: Labeta
—————
Přihlaste se k odběru novinek: