Do dnešního receptu můžete použít jak čerstvé hrušky, tak zásobu, kterou jste si po loňském létě vytvořili v mrazáku. Hrušky patří do koláče trochu tepelně zpracované, s jemným sladkým sirupem, který u vaření vznikne.
na dokončení
Nejprve si připravte hrušky. Mezitím, co se budou vařit, připravíte si těsto na koláč.
Hrušky nakrájejte na plátky nebo vytáhněte mražené hrušky. Dejte do hrnce a přidejte 2 dcl vody. Začněte zahřívat. Vařte, míchejte a po chvilce přidejte asi tři lžíce cukru. Můžete přidat i více, pokud hrušky nejsou dost sladké. Hrušky nechejte trochu změknout, cukr, voda a šťáva z hrušek udělají pěkný sirup.
Mezitím, co se hrušky vaří, připravte si těsto.
Do mísy robota dejte vejce a cukr. Nasaďte šlehací metlu a šlehejte na vysoké otáčky. Až je směs krémovitá, přidejte mléko a olej. Teď šlehejte pomaleji, dokud se směs nepromíchá. Prášek do pečiva vmíchejte do mouky a sypkou část surovin přidejte do mísy robota. Nasypejte špetku soli a promíchejte.
Hladké těsto nalijte na plech vyložený pečícím papírem.
Nahoru na těsto dejte teplé hrušky. V hrnci vám zůstane sladká šťáva - sirup.
Čokoládu nasekejte nahrubo a nasypejte k hruškám, na vrch koláče.
Pečte v troubě předehřáté na 160 °C, dokud povrch nebude krásně zlatavý. Bude to trvat asi 25 až 30 minut.
Hotový koláč vyndejte z trouby a horký přelijte sirupem z hrnce.
Nechejte vychladnout, krájejte a podávejte.
zdroj recept i foto:https://zena-in.cz/clanek/vonavy-hruskovy-kolac-s-cokoladovymi-kousky
—————
Přihlaste se k odběru novinek: