Voňavá a křupavá bábovka s vanilkou a ořechy

22.02.2025 14:27

 

Suroviny:

  •    250 g polohrubé mouky
  •    200 g cukru krupice
  •    200 g mletých ořechů (vlašské nebo lískové)
  •    4 vejce
  •    150 ml mléka
  •    150 ml oleje
  •    1 prášek do pečiva
  •    1 lžička vanilkového extraktu
  •    špetka soli
  •    máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Postup:

  1. Bábovkovou formu důkladně vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Oddělte žloutky od bílků. V míse vyšlehejte žloutky s cukrem do světlé pěny. Postupně přidejte olej a mléko a dobře promíchejte.
  3. V jiné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, vanilku, mleté ořechy a špetku soli. Tuto směs postupně přidávejte do žloutkové hmoty a promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
  4. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte do těsta. Těsto zůstane krásně nadýchané.
  5. Těsto vlijte do připravené bábovkové formy a pečte v předehřáté troubě přibližně 40-50 minut. Pro jistotu proveďte test špejlí – pokud je po zapíchnutí do bábovky suchá, je hotovo.
  6. Nechte bábovku vychladnout, poté ji opatrně vyklopte z formy. Před podáváním ji můžete posypat moučkovým cukrem nebo polít čokoládovou polevou.
  7.  
  8. Foto: Alena Kolaříková, zdroj ŽENA-IN - Recept: Voňavá a křupavá bábovka s vanilkou a ořechy

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: