Velikonoční mazanec
12.04.2019 11:08
100 g máslo
sůl
vejce na potření
2 dl mléko
2 ks žloutek
100 g cukr krystal
rozinky
500 g polohrubá mouka
1 kostka droždí
mandle
muškátový oříšek
citronová kůra
Do teplého mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr, špetku soli a trochu mouky, necháme vykynout kvásek.
V míse smícháme mouku, přidáme rozpuštěný tuk, žloutky, kvásek, strouhanou citronovou kůru a muškátový oříšek, rozinky (předem namočené ve vodě nebo rumu) a vypracujeme těsto. Těsto na velikonoční mazanec necháme hodinu kynout.
Pak zpracujeme bochánek, který necháme ještě nakynout. Mazanec potřeme vejcem, posypeme mandlemi.
Pečeme v předem vyhřáté troubě zhruba 20 minut při 200 °C, poté teplotu zmírníme a dopečeme.
Zdroj recept i foto: https://www.recepty.cz/recept/velikonocni-mazanec-4225
100 g máslo
sůl
vejce na potření
2 dl mléko
2 ks žloutek
100 g cukr krystal
rozinky
500 g polohrubá mouka
1 kostka droždí
mandle
muškátový oříšek
citronová kůra
Zdroj: https://www.recepty.cz/recept/velikonocni-mazanec-4225
—————
Zpět