Vánočka a jak ji upéct.

21.12.2024 11:14

 

Co budete potřebovat: 

  •    40 g droždí 
  •    110 g cukru krupice (pro zdravější verzi můžete nahradit třtinovým cukrem) 
  •    250 ml plnotučného mléka 
  •    500 g polohrubé mouky (pro zdravější verzi lze použít i špaldovou mouku) 
  •    3 špetky soli 
  •    2 žloutky 
  •    125 g másla, může být i lžíce kvalitního sádla 
  •    citronová kůra (z 1 citronu) 
  •    40 g rozinek (můžete i bez rozinek, pokud je nemáte rádi) 
  •    1 vejce na potření vánočky 
  •    80 g mandlí (loupané, plátky nebo špalíčky) na posypání 

Droždí rozetřete s cukrem do hladké pasty, přidejte lžičku vlahého mléka, zaprašte trochou mouky, smíchejte a na teplém místě nechte 15 minut kynout. 

Vzniklý kvásek přelejete do mísy ke zbytku prosáté mouky, přidejte zbytek vlažného mléka, rozpuštěné vychladlé máslo (případně i lžící čerstvého sádla), žloutky, citronovou kůru, omyté a osušené rozinky a sůl. Vypracujete hladké těsto, které se nebude lepit. Poté nechte kynout asi tři hodiny na teplém místě – těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. 

Jakmile těsto vykyne, můžete plést. Vánočka z devíti pramenů má tři patra:  první, nejnižší vyrobíte ze čtyř copů, druhé ze tří copů a poslední patro ze dvou copů. Těsto si tedy rozdělíte na devět stejných dílů, ze kterých vytvoříte bochánky.  

Ze čtyř bochánků vyválíte válečky, které zaplétáte následujícím způsobem: 

  •    všechny válečky položte vedle sebe a na jednom konci prameny spojte, 
  •    v levé dvojici položíte levý váleček přes pravý, v pravé dvojici také levý přes pravý, 
  •    v prostřední dvojici nyní přeložíte pravý pramen přes levý, 
  •    a celý proces opakujete, až se dostanete na konec, kde copy důkladně spojíte, aby se vánočka nerozpletla. 

První patro přenesete na plech s pečicím papírem a uprostřed ho rukou lehce promáčknete po celé délce, abyste mohli položit druhé patro. Na druhé patro použijete další tři bochánky, které si opět vyválíte a z nich upletete klasický cop. Položíte na první patro vánočky a okraje přetáhnete přes první, nejnižší patro. Opět rukou mírně promáčknete. Poslední vrstva sestává ze dvou pramenů, ze kterých vytvoříte spirálu a položíte navrch vánočky.

Upletenou vánočku potřete rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi, a aby se nerozpadla, propíchněte ji na několika místech špejlemi. Pečete pomalu při 160 °C dozlatova. Že je vánočka hotová poznáte, když do ní píchnete špejlí a ta zůstane čistá. Doporučujeme se orientovat taky podle barvy a vůně vánočky - jakmile začne intenzivně vonět, bude brzo hotová. Orientační doba pečení je asi 45 minut. 

Foto: MORA a Live With Anny  recept zdroj: ŽENA-IN - Víte jak upéct sladký symbol Vánoc? Naučíme vás to

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: