Co budete potřebovat:
Droždí rozetřete s cukrem do hladké pasty, přidejte lžičku vlahého mléka, zaprašte trochou mouky, smíchejte a na teplém místě nechte 15 minut kynout.
Vzniklý kvásek přelejete do mísy ke zbytku prosáté mouky, přidejte zbytek vlažného mléka, rozpuštěné vychladlé máslo (případně i lžící čerstvého sádla), žloutky, citronovou kůru, omyté a osušené rozinky a sůl. Vypracujete hladké těsto, které se nebude lepit. Poté nechte kynout asi tři hodiny na teplém místě – těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
Jakmile těsto vykyne, můžete plést. Vánočka z devíti pramenů má tři patra: první, nejnižší vyrobíte ze čtyř copů, druhé ze tří copů a poslední patro ze dvou copů. Těsto si tedy rozdělíte na devět stejných dílů, ze kterých vytvoříte bochánky.
Ze čtyř bochánků vyválíte válečky, které zaplétáte následujícím způsobem:
První patro přenesete na plech s pečicím papírem a uprostřed ho rukou lehce promáčknete po celé délce, abyste mohli položit druhé patro. Na druhé patro použijete další tři bochánky, které si opět vyválíte a z nich upletete klasický cop. Položíte na první patro vánočky a okraje přetáhnete přes první, nejnižší patro. Opět rukou mírně promáčknete. Poslední vrstva sestává ze dvou pramenů, ze kterých vytvoříte spirálu a položíte navrch vánočky.
Upletenou vánočku potřete rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi, a aby se nerozpadla, propíchněte ji na několika místech špejlemi. Pečete pomalu při 160 °C dozlatova. Že je vánočka hotová poznáte, když do ní píchnete špejlí a ta zůstane čistá. Doporučujeme se orientovat taky podle barvy a vůně vánočky - jakmile začne intenzivně vonět, bude brzo hotová. Orientační doba pečení je asi 45 minut.
Foto: MORA a Live With Anny recept zdroj: ŽENA-IN - Víte jak upéct sladký symbol Vánoc? Naučíme vás to
—————
Přihlaste se k odběru novinek: