Trhací chleba se sýrem

14.03.2025 12:56

 

Ingredience:

Těsto:

  •    450 g pšeničné hladké mouky ( Pernerka)
  •    7 g soli
  •    20 g cukru
  •    7 g sušeného droždí
  •    200 ml mléka
  •    vejce
  •    60 g rozpuštěného másla
  •    1 vejce na potření

Na bylinkovo-česnekové máslo:

  •    70 g másla
  •   2 stroužky česneku
  •    15 g nastrouhaného parmezánu
  •    hrst nasekané petrželky
  •    sůl
  •    pepř
  •    200 g nastrouhané mozzarelly

Postup:

Do mísy prosejeme. Přidáme sůl, cukr a sušené droždí. Zamícháme. V další míse promícháme ohřáté vlažné mléko (nesmí být příliš horké!), vejce a rozpuštěné máslo. Tekutou směs přidáme do směsi s moukou. Promícháme a vypracujeme hladké těsto. Těsto dáme do mísy, poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 2 hodiny kynout (těsto můžeme také nechat kynout v troubě při teplotě maximálně 45 stupňů). Než těsto vykyne, připravíme si náplň – v míse promícháme lehce změklé máslo, utřený česnek, nastrouhaný parmazán a nasekanou petrželku. Dle potřeby dochutíme solí a pepřem. Vykynuté těsto vyválíme na pomoučněné ploše do tvaru obdélníku o rozměrech cca 50×35 cm. Plát potřeme po celé ploše bylinkovým máslem, posypeme nastrouhanou mozzarellou a nakrájíme na stejně velké čtverce. Formu na toustový chléb vyložíme pečicím papírem a čtverečky do ní nastojato vyskládáme. Nakonec potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 35 minut. Hotový chléb necháme krátce vychladnout a podáváme. Skvělý je teplý, ale výborně chutná i studený.

  • zdroj: foto Pernerka, https://zena-in.cz/clanek/trhaci-chleba-se-syrem-dokonala-pochoutka-ke-sdileni

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: