Tradiční velikonoční nádivka neboli hlavička

04.04.2025 12:50

 

Velikonoční nádivka, někdy také nazývaná jarní nádivka nebo hlavička, je tradičním pokrmem, který se připravuje především o velikonočních svátcích. Existuje mnoho variant receptů, které se liší regionálně i rodinnými tradicemi. Název hlavička pochází podle masa v nádivce, které často pocházelo z hlavy telete. Velikonoční nádivky obsahují bylinky, ale i kopřivy, které právě na jaře mají největší léčivou sílu.

Suroviny

  •    2 rohlíky nebo 1 bílá bageta
  •    1/2 l mléka
  •    5 vajec
  •    300 g uzeného masa
  •    1 cibule
  •    1-2 stroužky česneku
  •    sůl, pepř
  •    majoránka
  •    petrželka
  •    1 lžíce sádla nebo oleje

Postup

Rohlíky nebo bagetu nakrájejte na malé kostky a zalijte mlékem, aby se dobře nasákly. Nechte chvilku stát, dokud se pečivo nezměkčí. Mezitím si nakrájejte uzené maso na kostičky. Cibuli a česnek oloupejte a nadrobno nakrájejte.
Na pánvi rozehřejte lžíci sádla nebo oleje a osmažte na něm nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte česnek a chvíli restujte, aby se všechno krásně rozvonělo.
Do velké mísy přesuňte namočené pečivo, přidejte osmaženou cibuli s česnekem, maso, nasekanou petrželku, majoránku, sůl a pepř podle chuti. Vše dobře promíchejte. Pak přidejte rozšlehané žloutky a opět promíchejte, aby se všechny suroviny spojily. Nakonec jemně vmíchejte sníh ušlehaný z bílků.
Směs přesuňte do vymazané pekáčky nebo formy na pečení. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut, nebo dokud nádivka nezíská zlatavou kůrku.

Velikonoční nádivku nechte chvíli vychladnout a poté podávejte. Můžete ji jíst samotnou nebo s vašimi oblíbenými přílohami, jako jsou například brambory, zeleninový salát nebo kyselá okurka.

Foto: Alena Kolaříková, zdroj: zena-in.cz

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: