Potřebné přísady:
Náplň:
Postup přípravy:
Nejdříve si připravíme náplň. Všechny suroviny pro náplň smícháme a hněteme metličkou do hladka.
Z uvedených ingrediencí na těsto vypracujeme hladké vláčné těsto. Já zadělávám v domácí pekárně. Oproti naším babičkám ty zadělávaly pěkně poctivě ručně. Do pekárny dejte nejdříve tekuté suroviny. Máslo rozehřejte a nechte lehce schladnout. Pekárnu zapněte na program těsto. Mě program hněte 16 minut - program nudlové těsto - bez kynutí a nahřívání.
Po vypracování těsta nechte těsto v chladu odpočinout alespoň 20 min. Poté si těsto rozdělíme. Třitčtvrtě dáme na plech a třetinu si dáme bokem na mřížky. Na plech si připravíme pečící papír nebo podložku a rovnoměrně rukou rozprostřeme těsto na celý plech. A pěkně vytlačíme do krajů.
Na těsto nalijeme již připravenou náplň a rovnoměrně rozetřeme po celé délce spodního dílu těsta.
Ze zbylého těsta buď vyválíme válečky a z nich tvoříme mřížku a nebo vyválíme těsto válečkem a nakrájíme si plátky z kterých tvoříme mřížku.
Koláč vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme v normální troubě na 180°C (horkovzdušné troubě na 150 °C) asi 35-40 min.
zdroj recept i foto https://www.pidak.cz/recept-tradicni-babiccin-tvarohovy-mrizkovy-kolac
—————
Přihlaste se k odběru novinek: