Úvod > Tažený štrúdl podle Magdaleny Dobromily Rettigové
Tažený štrúdl podle Magdaleny Dobromily Rettigové
18.01.2019 12:22
Těsto
350 g hladké mouky s vysokým procentem lepku
špetka soli
125 ml vlažné vody, případně víc podle potřeby
1 vejce
30 g sádla nebo 2 lžíce jemného rostlinného oleje
1/2 lžičky jablečného octa
Náplň:
700-900 g nakyslých pevných jablek, oloupaných a bez jadřince, nakrájených na půlměsíčky
asi 100 g světlé strouhanky
60 g Korunního cukru na pečení
60 g hrozinek
40 g vlašských posekaných ořechů nebo oloupaných, na sucho opražených mandlí
30 g másla na osmažení strouhanky
nastrouhaná kůra a šťáva z 1 citronu
2 lžíce rumu na namočení rozinek
asi 1/2 lžičky mleté skořice
špetka muškátového oříšku
asi 120 g (možno i víc) rozpuštěného másla na potírání
Na vál prosejeme hladkou mouku se solí. V hrnku smícháme vlažnou vodu s rozpuštěným sádlem nebo olejem, vmíchejte celá vejce. Do mouky uděláme důlek a nalijeme do něj vodu s vejcem a tukem. Vypracováním až vznikne měkké, lesklé a táhnoucí se těsto, které se nelepí na ruce ani na vál. Z těsta uhněteme kouli, potřeme ji olejem a přiklopíme nahřátým kastrolkem. Necháme odpočívat 30 minut.
Rozinky namočíme do rumu na půl hodiny. V míse smícháme nakrájená jablka, pokapaná citronovou šťávou, skořici, cukr na pečení, ořechy, muškátový oříšek, citronovou kůru a rozinky.
Na stůl položíme plátěný ubrus, trochu jej posypeme moukou. Nejdříve na něm těsto vyválíme a potom jej začneme od středu vytahovat. Perfektně vytažené se pozná tak, že se přes něj dá přečíst milostný dopis. Odřežeme zbylý tlustší okraj. Rozpálíme troubu na 200 °C. Plech řádně pomastíme a vysypeme moukou (nebo použijeme pečicí papír). Těsto štědře potřeme máslem a posypeme ho na másle opraženou strouhankou. Jablečnou směsí pokryjeme 2/3 povrchu těsta. Pomocí nadzdvihování ubrusu zavineme štrúdl a přeneseme na připravený plech. Ohneme ho do tvaru podkovy. Štrúdl bohatě potřeme máslem. Vložíme ho do vrchní třetiny trouby a pečeme 30 minut. Během pečení potíráme máslem a stejně tak i po upečení. Pak necháme částečně zchladnout, pocukrujeme jemným cukrem moučkou (ideální je v mlýnku) a podáváme teplý.
zdroj recept i foto:https://zena-in.cz/clanek/tazeny-strudl-podle-magdaleny-dobromily-rettigove