Množství těsta vyjde na 1 kulatý plech o O 29 cm.
Na těsto
Na náplň
Na smetanovou zálivku
Z uvedených surovin vypracujeme v míse těsto, zformujeme ho do bochánku, zabalíme do fólie a uložíme na cca 30 minut do chladničky.
V mezičase připravíme švestky. Rozpůlíme je a odpeckujeme. Zapékací formu vymažeme máslem. Pokud použijete teflonovou s nepřilnavým povrchem, není vymazávání třeba. Do formy položíme těsto a rozhrneme ho do všech stran v tenké vrstvě. Já to dělám dlaní a poté prsty vytvaruji vyšší okraj. Těsto na několika místech propíchám ostrými hroty vidličky a posypu lžící jemné strouhanky nebo mletými ořechy. Dobrá kombinace je smíchat strouhanku s ořechy. Na tento základ nakladu do formy půlky švestek. Pokládám je natěsno, jednu vedle druhé tak, aby slupka byla dole a řez zůstal nahoře. Posypu lehce skořicovým cukrem.
V misce připravím smetanovou zálivku, kterou dobře prošlehám metličkou a poté naliji na koláč.
Koláč vložím do předehřáté horkovzdušné trouby a na střední příčce peču cca 30-35 minut. Doba pečení závisí dle toho, jak chci mít zabarvený povrch koláče. Já klidně pár minutek nastavím, aby měl koláč pěknou tmavou a leskle karamelovou barvu.
Po vychladnutí se koláč krájí mnohem lépe než právě vytažený z trouby, ale doma to mohu říkat, jak chci, nikdo si nechce počkat.
Když se koláč povede tak, jak má, bude těsto na spodku koláče dosahovat cca 2 až 3 mm a nad ním bude spousta sladkých švestek obklopených jemným smetanovým krémem. Před podáváním se koláč může poprášit moučkovým cukrem, ale já na tom netrvám.
Podávejte ho na talířku s dezertní vidličkou.
zdroj: https://zena-in.cz/clanek/svycarsky-svestkovy-kolac-zwetschgenwahe , foto Šárka Škachová
—————
Přihlaste se k odběru novinek: