Švestkový koláč s máslovou drobenkou a mákem

20.09.2024 12:09

Suroviny

těsto

  •    20 g čerstvého droždí
  •    1 lžíce cukru
  •    150 ml polotučného mléka
  •    300 g hladké špaldové mouky
  •    100 g másla
  •    1 vejce
  •    špetka soli

náplň

  •    1 kg švestek

drobenka

  •    100 g chladného másla
  •    100 g cukru krupice
  •    100 g polohrubé mouky
  •    3 lžíce mletého máku

Postup

Připravte si vlažné mléko a nasypejte do něj cukr. Promíchejte a nadrobte droždí. Nechejte deset až patnáct minut na teplém místě. Na povrchu vyskáčou bubliny - kvásek je hotový.

Smíchejte s ostatními surovinami - moukou, změklým máslem, vajíčkem a špetkou soli. Umíchejte nelepivé, hladké těsto, které nechejte hodinu kynout na teplém místě. Těsto zdvojnásobí svůj objem.

Umíchejte drobenku a připravte švestky. Rozpulte a zbavte pecek. 

Vykynuté těsto rozválejte na plech vyložený pečícím papírem. Zaskládejte půlkami švestek, slupkou dolů. A zasypejte drobenkou.

 

Pečte na horkovzduch, při teplotě 170 °C, přibližně 35 minut.

zdroj: https://zena-in.cz/clanek/svestkovy-kolac-s-maslovou-drobenkou-a-makem , foto: Alena Kolaříková

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: