těsto
náplň
drobenka
Připravte si vlažné mléko a nasypejte do něj cukr. Promíchejte a nadrobte droždí. Nechejte deset až patnáct minut na teplém místě. Na povrchu vyskáčou bubliny - kvásek je hotový.
Smíchejte s ostatními surovinami - moukou, změklým máslem, vajíčkem a špetkou soli. Umíchejte nelepivé, hladké těsto, které nechejte hodinu kynout na teplém místě. Těsto zdvojnásobí svůj objem.
Umíchejte drobenku a připravte švestky. Rozpulte a zbavte pecek.
Vykynuté těsto rozválejte na plech vyložený pečícím papírem. Zaskládejte půlkami švestek, slupkou dolů. A zasypejte drobenkou.
Pečte na horkovzduch, při teplotě 170 °C, přibližně 35 minut.
zdroj: https://zena-in.cz/clanek/svestkovy-kolac-s-maslovou-drobenkou-a-makem , foto: Alena Kolaříková
—————
Přihlaste se k odběru novinek: