Švestkový koláč s máslovou drobenkou a mákem

18.08.2023 11:52

Suroviny

těsto

  •   20 g čerstvého droždí
  •   1 lžíce cukru
  •   150 ml polotučného mléka
  •   300 g hladké špaldové mouky
  •   100 g másla
  •   1 vejce
  •   špetka soli

náplň

  •   1 kg švestek

drobenka

  •   100 g chladného másla
  •   100 g cukru krupice
  •   100 g polohrubé mouky
  •   3 lžíce mletého máku

Postup

Připravte si vlažné mléko a nasypejte do něj cukr. Promíchejte a nadrobte droždí. Nechejte deset až patnáct minut na teplém místě. Na povrchu vyskáčou bubliny - kvásek je hotový.

Smíchejte s ostatními surovinami - moukou, změklým máslem, vajíčkem a špetkou soli. Umíchejte nelepivé, hladké těsto, které nechejte hodinu kynout na teplém místě. Těsto zdvojnásobí svůj objem.

Umíchejte drobenku a připravte švestky. Rozpulte a zbavte pecek. 

Vykynuté těsto rozválejte na plech vyložený pečícím papírem. Zaskládejte půlkami švestek, slupkou dolů. A zasypejte drobenkou.

Pečte na horkovzduch, při teplotě 170 °C, přibližně 35 minut.

zdroj: https://zena-in.cz/clanek/svestkovy-kolac-s-maslovou-drobenkou-a-makem , foto Alena Kolaříková

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: