Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí
11.09.2020 13:32
- Drobenka
-
-
1
ks vanilkový cukr
nebo skořicový
-
-
-
-
- Těsto
-
sůl na špičku lžičky
-
-
-
-
-
-
-
-
0,50
kostka droždí
- větší
-
1
lžička prášek do pečiva
- plnější
-
-
-
-
-
-
- Dále dle chuti
-
měkký tvaroh slazený
-
mák mletý
-
skořice - mletá
-
Do mísy dáme mouky, uprostřed uděláme důlek rozdrobíme do něj droždí, které posypeme cukrem, přidáme trochu vlažného mléka a mírně promícháme. Až nám droždí vzejde a udělá se kvásek, přidáme všechny ostatní ingredience a dobře promícháme. Konzistence těsta bude úplně jiná, než na které jsme zvyklí u kynutého těsta. Těsto je řidší a po jeho promíchání ho hned přendáme na hlubší plech vymaštěný olejem. Namastíme si ruce a těsto rozprostřeme rovnoměrně po celém dně.
Na těsto nasypeme pokrájené švestky, které posypeme drobenkou a dáme do předehřáté trouby péct na střední teplotu dozlatova.¨
Těsto můžeme před pečením potřít oslazeným tvarohem, švestky ochutit skořicí nebo trochou mletého máku..
Po upečení necháme koláč vychladnout a před podáváním ho můžeme pocukrovat, ale v tomto receptu je drobenky větší množství než je obvyklé, takže koláč je sladký i bez cukrování.
zdroj recept i foto: https://www.recepty.cz/recept/svestkovy-kolac-s-drobenkou-bez-kynuti-154498
—————
Zpět