Švédský koláč s tvarohem, kakaem a ovocem

19.01.2024 11:13

Suroviny

na těsto

  •    300-400 g hladké mouky
  •    250 g změklého másla
  •    3 lžíce kakaa holandského typu 
  •    3 lžíce studeného mléka
  •    1 žloutek 
  •    1 sáček prášku na pečení
  •    100 g cukru krupice 
  •    máslo na vymazání formy

na náplň

  •    500 g čerstvých nebo kompotovaných broskví či meruněk
  •    750 g plnotučného nebo polotučného tvarohu
  •    1 lžíce solamylu
  •    3 lžíce rozpuštěného másla
  •    1 sáček vanilkového cukru
  •    4 vejce
  •    1 bílek 

Postup

Někdo koláč dělá i světlý, tedy bez holandského kakaa. Nebo ho můžete dělat s jiným ovocem.

Ze všech přísad vypracujte tužší těsto, množství mouky záleží na její savosti, přisypávejte ji proto postupně. Dortovou rozevírací formu vymažte máslem a vysypte moukou. Přes hrubé struhadlo do ní nastrouhejte větší dvě třetiny těsta. Poklaďte ho na plátky nakrájenými broskvemi.

Troubu předehřejte na 180 °C. Tvaroh utřete se škrobem, máslem, žloutky, vanilkovým cukrem. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a zlehka ho zatřete do náplně. Zakryjte jí ovoce a navrch nastrouhejte zbylé kakaové těsto.

Vložte do trouby a pečte asi 40 minut. 

Zdroj: https://zena-in.cz/clanek/svedsky-kolac-s-tvarohem-kakaem-a-ovocem  Foto: Elizabeth Lore

 

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: