Staročeská velikonoční nádivka

19.04.2019 15:46
  • 500 g vařeného masa (vepřové, telecí)
  • 250 g vařeného uzeného masa
  • 250 ml vývaru z uzeného masa
  • 7 vajec
  • 50 g másla
  • 7 rohlíků (nebo 1 celá veka)
  • miska nasekaných kopřivových listů
  • miska jarních zelených bylinek podle chuti
  • sůl
  • pepř
  • máslo na vymazání zapékací nádoby
  • Rohlíky nakrájíme na kostičky a zvlhčíme je vývarem z uzeného masa. Oddělíme vaječné žloutky od bílků. Žloutky utřeme se změklým máslem a se solí. Přidáme vařené a na kostky nakrájené maso. K masu přidáme zvlhčené pečivo, osolíme, opepříme a přidáme hrst nasekaných spařených kopřiv. K tomu drobně pokrájené jarní bylinky (mladá cibulka, špenátové listy, openec), promícháme a přidáme ušlehaný sníh z bílků. Zapékací nádobu vymažeme máslem a nádivkovou směs rozetřeme po celé ploše. V předehřáté troubě na 180 °C zapékáme cca 30 minut.
  • Aby byla nádivka voňavá a na povrchu krásně zlatá, můžeme před pečením na povrch rozložit pár tenkých plátků másla.
  • Mám pro vás tip na bezmasou variantu, která rozhodně stojí za vyzkoušení. Upečte si

    ŘEŽÁBEK (v receptuře použitou uzeninu nahraďte čerstvými na másle orestovanými žampióny, jak to doporučuji v závěru receptu). Určitě si pochutnáte a nepřítomnost masa ani nepostřehnete.

  • zdroj recept i foto :https://www.gurmanka.cz/2009/01/velikonocni-nadivka

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: