Spirálky z listového těsta se slaninou, sýrem a bylinkami

15.11.2024 12:25

 

Pro správnou chuť tyčinek ve tvaru spirálek je důležité vybrat vhodný druh sýra. Ideální je gouda nebo ementál. Pokud máte rádi výraznější sýry, sáhnout můžete také po parmezánu. Pracujte s ním ale opatrně, aby chuťově nepřebil ostatní ingredience a nepotrápil vaši peněženku. Ke všem zmíněným sýrům se pak krásně hodí anglická slanina nebo prosciutto.
Spirálky se běžně připravují se sušenými i čerstvými bylinkami, ale daleko chutnější budou při použití poctivého bylinkového pesta. Správný poměr pesta navíc zajistí, že spirálky a použité salámy nebudou po upečení tak suché.

Tip: Pokud preferujete sladkou variantu, vsaďte na spirálky se švestkovými povidly a čokoládou. Pro ještě lepší chuť je můžete naplnit také vlašskými ořechy a rozinkami.

Na 4 porce budete potřebovat:

  •    2 balení chlazeného listového těsta
  •    1 skleničku bazalkového pesta
  •    60 g goudy
  •    150 g anglické slaniny
  •    1 vejce na potření

K podávání:

  •    Majonéza nebo Tatarská omáčk (Spak)

Postup:

Jeden plát listového těsta položte na pracovní desku. Potřete ho pestem. Poté přidejte na kousky nakrájenou slaninu. Nakonec navrch nasypte nastrouhaný sýr. Přidejte druhý plát těsta a potřete ho rozšlehaným vejcem. Takto připravené těsto podélně rozkrojíme na poloviny. Poté z kratší strany nakrájejte na proužky. Odebírejte je, stáčejte do spirály a skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Spirálky pečte 15 minut v troubě předehřáté na 195 °C. Po upečení je podávejte s tatarkou nebo majonézou.

Tip: Můžete použít i pesto z jiných bylinek. Skvěle bude chutnat petrželové i rukolové.

zdroj recept i foto: https://zena-in.cz/clanek/spiraky-z-listoveho-testa-se-slaninou-syrem-a-bylinkami

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: