Špenátové lasagne bez masa

17.01.2025 12:15

 

Suroviny

  •   500 g čerstvého špenátu (nebo mraženého, dobře vymačkaného)
  •   250 g ricotty 
  •   700 ml rajčatového pyré (passata)
  •   1 cibule
  •   2 stroužky česneku
  •   1 lžíce olivového oleje
  •   1 balení lasagnových plátků 
  •   100 g parmezánu
  •    sůl, pepř, muškátový oříšek, bazalka a oregano dle chuti

Postup

Na pánvi zahřejte trochu olivového oleje a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli a česnek.
Přidejte špenát (pokud je mražený, předem ho rozmrazte a vymačkejte přebytečnou vodu). Krátce poduste.
Odstavte z plotny, dochuťte solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Vmíchejte ricottu a dobře promíchejte.
Na stejné pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje, přidejte rajčatové pyré, osolte, opepřete a dochuťte bazalkou a oreganem. Nechte pár minut provařit.
Do zapékací mísy nalijte trochu rajčatové omáčky na dno. Položte vrstvu lasagnových plátků tak, aby pokryly celé dno.
Na plátky rozprostřete část špenátové náplně a zalijte rajčatovou omáčkou.
Postup opakujte (plátky, špenát, rajčatová omáčka) až do spotřebování ingrediencí. Poslední vrstvu by měla tvořit rajčatová omáčka, jen malá vrstva rozetřená na plátcích lasagní.
Posypejte nastrouhaným parmezánem.
Přikryjte zapékací mísu alobalem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut. Poté alobal sundejte a pečte dalších 10–15 minut, dokud sýr nezezlátne.
Po upečení nechejte lasagne pár minut odpočinout, aby se lépe krájely. Podávejte teplé.

foto: Alena Kolaříková, zdroj: https://zena-in.cz/clanek/odlehceny-lednovy-recept-na-spenatove-lasagne-bez-masa-1

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: