Chtěla bych vám dnes představit pánev z řady BSE. Je to pánev smaltovaná. Smalt mne baví pro svou snadnou údržbu a dlouhou životnost. Moc ráda v něm vařím. Smaltované nádobí je známé svou kvalitou a kvalitní nádobí mám moc ráda.
Pánev, kterou dnes pro vás testuji, je z kvalitního smaltu, pokud ji budete používat klasickým způsobem, je prakticky nezničitelná. Váží cca 2,3 kg, průměr má 28 cm, a vysoká je 8,5 cm. Síla plechu je 2 mm, a musím uznat, že velmi dobře vede teplo – poměrně rychle se rozpálí a potom vede teplo rovnoměrně, nestalo se mi tedy, aby bylo po okrajích jídlo připečené a uprostřed nedodělané. Rukojeť pánve je odnímatelná, je to velmi praktické, protože lze jídlo přímo v pánvi vložit do trouby a zapéct, a také se mnohem lépe skladuje – nemusíte řešit prostor, který by na rukojeť byl potřeba – prostě ji velmi snadným způsobem sundáte.
Tahle pánev je dostatečně velká na přípravu pokrmů i pro větší rodinu. Jak jsem již řekla, je vhodná nejen na smažení, ale i na přípravu jídel, které je pak třeba zapéct v troubě.
Například vynikající Brambory s kuřecím masem a smetanou:
3 -4 kuřecí prsa
Brambory cca 1- 1,5 kg
Sůl, pepř
Smetana ke šlehání (nebo smetana na vaření)
Tvrdý sýr cca 15 dkg
Brambory nakrájené na menší kousky si uvaříme téměř do měkka klasickým způsobem. Na pánvi orestujeme na kousky nakrájené osolené a opepřené kuřecí kousky. Do pánve s orestovaným masem přidáme vařené brambory a promícháme, zalijeme smetanou a dáme zapéct, před dopečením zasypeme tvrdým sýrem, který se navrchu rozpustí.
Zapečené boloňské špagety:
½ kg mletého masa (nejlépe směs hovězí a vepřové)
Sůl pepř
Cibule 1 ks, česnek 2 stroužky
Rajský protlak 2
bazalka
Tvrdý sýr 15 dkg
Špagety
Na oleji zpěníme cibuli a na plátky nakrájený česnek, přidáme mleté maso a orestujeme, přidáme 2 rajské protlaky, zalijeme vodou a cca 20 minut ještě povaříme, nakonec dochutíme bazalkou. Potom do pánve přidáme uvařené špagety, promícháme a dáme na cca 15 -20 minut zapéct do trouby, před koncem zasypeme nastrouhaným sýrem a dopečeme
Podobných receptů na zapékání najdete v české kuchyni spoustu ( např ještě Francouzské brambory, Šunkofleky podobně).
Tahle pánev se vám v kuchyni bude rozhodně hodit. Mě padla do ruky hned od prvního použití. Díky standardnímu průměru si na ni můžete dokoupit i poklici.
Na vyšších pánvích vařím moc ráda. Babička jim kdysi říkala rendlík, měla jich v kuchyni několik a vařila v nich nejraději. A protože jsem se učila vařit u ní, mám „rendlíky“ taky moc ráda.. Skvěle si je za rukojeť přidržíte, díky dřevěnému zakončení se nikdy nespálíte, pánev drží na sporáku, nikde nejezdí – vaření v pánvi je prostě opravdu pohodlné.
Povrch pánve je kvalitní, jídlo se na něm nepřipaluje a smaží se i zapéká se rovnoměrně.
Pánev Stabil Extra od firmy Belis vám rozhodně doporučuji. Je hezká na pohled, kvalitní smalt zaručí její dlouhou životnost i příjemné používání, praktická odnímatelná rukojeť nejen umožní použít pánev i do trouby, ale je i velmi praktická na skladování.
—————
Přihlaste se k odběru novinek: