Sladké kynuté rohlíčky s čokoládou, karamelem a ořechy

11.04.2025 13:45

 

Suroviny

  •    250 g hladké mouky
  •    250 g polohrubé mouky
  •    špetka soli
  •    150 g změklého másla
  •    4 vejce
  •    80 cukru krupice
  •    80 ml vlažného mléka
  •    1 kostka čerstvého droždí (42 g)
  •    100 g lískových oříšků
  •    100 g smetanových karamelek
  •    100 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa
  •    hladká mouka na podsypání těsta
  •    1 žloutek na potření

Postup

Vlažné mléko nalijte do mísy, ve které budete připravovat těsto. Může to být klidně mísa robota. Rozmíchejte do něj lžící cukru krupice a rozdrobte do něj droždí. Nechejte asi deset minut stát na teplém místě, na povrchu vyskočí bubliny - kvásek je připravený k použití. Přidejte k němu obě mouky, špetku soli, vejce, změklé máslo a zbylý cukr. Umíchejte hladké těsto, které bude jen velice lehce lepit.

Nechejte hodinu kynout na teplém místě. Mezitím si připravte náplň. Je to jednoduché. Všechny suroviny rozmixujte a promíchejte.

Vykynuté těsto rozdělte na 3 díly. Každý vyválejte do tvaru kruhu a ten rozkrojte na 8 dílů. Na každý díl dejte část náplně a od delší strany trojúhelníku zamotejte do tvaru rohlíčku.

Skládejte na plech vyložený pečícím papírem. Potřete rozšlehaným vejce. Kdo chce, může ještě posypat nasekanými ořechy.

Náš tip: Nechce se vám připravovat rohlíčky? Vyválejte těsto na obdélník. Ten posypejte náplní, lehce ji zatlačte do těsta. Těsto zaviňte do rolády a z té krájejte kolečka - vytvoříte šneky.

Naplnit kynuté těsto sladkou náplní je vždycky trefa do černého. Zkuste naše osvědčené kombinace.

 

  •   Švestková: švestky + cukr + skořice
  •   Jablečná: strouhaná jablka + cukr + skořice + rozinky
  •    Jahodová: čerstvé nebo mražené jahody + cukr + vanilkový cukr
  •   Višňová: višně + cukr + trocha škrobu
  •   Klasická: tvaroh + cukr + vejce + vanilkový cukr (můžete přidat citronovou kůru nebo rozinky namočené v rumu)
  •   Tradiční: mletý mák + cukr + mléko + rozinky (vyzkoušejte i v kombinaci se skořicí nebo medem)
  •   Vlašská: mleté vlašské ořechy + cukr + mléko + rum
  •    Mandlová: mleté mandle + cukr + mléko + mandlový extrakt
  •   Švestková: Švestková povidla + rum + skořice
  •   Povidla s ořechy: švestková povidla + mleté ořechy
  •    Nutella nebo jiné čokoládové krémy
Foto: Alena Kolaříková, zdroj: https://zena-in.cz/clanek/sladke-kynute-rohlicky-s-cokoladou-karamelem-a-orechy

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: