Sladká voňavá klasika: Svatomartinské rohlíčky

10.11.2023 13:24

Ingredience

na 18 rohlíčků

  •   200 g hladké špaldové mouky (já jsem dala bílou hladkou mouku a je také dobrá)
  •   120 ml smetany ke šlehání (30 % tuku a více)
  •   120 g chladného másla
  •   špetka soli

Na ořechovo-jablečnou náplň:

  •   100 g mletých ořechů
  •   70 g moučkového cukru
  •   1 nastrouhané oloupané menší jablko
  •   trocha skořice
  •   1 lžička rumu
  •   část bílku – zhruba lžíce
Náplň ale můžete dát jakoukoliv -marmeládu, povidla, tvaroh, mák... chutné jsou rohlíčky s každou náplní

Na potření:

  •   Trocha rumu a rozpuštěného másla
  •   Moučkový cukr

Postup

Do velké mísy prosejte mouku, osolte. Nastrouhejte máslo a přidejte šlehačku. Ručně nebo v robotu zpracujte rychle hladké těsto, aby máslo příliš nepovolilo. Těsto je lehce lepkavé, ale další mouku nepřidávejte, takto zajistíte, že budou rohlíčky křehké. Těsto dejte uložit na hodinu do lednice.

Mezitím si připravte náplň, stačí dobře promíchat všechny ingredience.

Těsto po vyjmutí z lednice rozdělte na 6 stejných bochánků. Každý z nich vyválejte do kruhu asi 5 mm silného. Každý kruh rozřízněte na 6 stejných výsečí/trojúhelníků. Do širšího okraje dejte lžičku náplně a zarolujte rohlíček směrem k cípu. Lehce ohněte do tvaru podkovy a stlačte, aby drželo těsto pohromadě.

Skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě rozpálené na 180 °C cca 20–25 minut do lehce zlatavé barvy. Ještě horké rohlíčky potřete rozpuštěným máslem s rumem a pocukrujte.

Foto: Shutterstock a Alena Kolaříková

zdroj: https://zena-in.cz/clanek/sladka-vonava-klasika-svatomartinske-rohlicky

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: