Skořicový pletenec nejen na Velikonoce

24.03.2023 12:49

Doba přípravy: Pečeme na 180 °C do zezlátnutí, cca 25-30 minut. Celková doba přípravy je 80 minut. 

Ingredience na těsto – 8 porcí:  

  •   120 ml  čerstvého mléka
  •   15 g droždí 
  •   1 lžíce třtinového cukru
  •   150 g pšeničná mouka celozrnná jemně mletá 
  •   150 g  pšeničná mouka špaldová hladká 
  •   Sůl
  •   špetka 
  •   30 g  másla
  •   1 žloutek 

 Ingredience na náplň:

  •   3 lžíce třtinového cukru 
  •   2 lžičky skořice mleté
  •   50 g másla

Postup: 

Z droždí, mléka a cukru vyrobíme kvásek. Vzešlý kvásek smícháme s ostatními surovinami určené na těsto -  obě mouky, špetku soli, 30 g másla a 1 žloutek. Zpracujeme v těsto a necháme ho kynout na teplém místě přibližně hodinu. Na náplň v misce smícháme 60 g rozpuštěného másla, 5 lžic třtinového cukru a skořici.

Vykynuté těsto opět lehce propracujeme a vyválíme v tenký plát ve tvaru čtverce. Ten potřeme po celé ploše náplní a zarolujeme. Srolované těsto z vrchu podélně rozřízneme. Takto nám vzniknou dva prameny. Prameny spleteme tak, aby byl řez na vnější straně. Vzniklý cop stočíme do kruhu a přitlačením spojíme oba konce k sobě. Hotový věnec přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Uvedené množství stačí na 8 porcí. 

Zdroj receptu: Mlékárna Valašské Meziříčí 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: