Skořicoví šneci

30.09.2022 10:26

Suroviny

těsto

  •   250 ml vlažného plnotučného mléka
  •   100 g másla nebo máslové Hery
  •   500 g hladké mouky
  •   1/2 lžičky kardamomu
  •   50 g cukru krupice
  •   špetka soli
  •   1 sáček sušeného droždí

náplň

  •   200 g třtinového cukru
  •   100 g másla
  •   3 lžičky skořice

na závěr

  •   80 g másla
  •   5 lžic javorového sirupu

Postup

Do mouky přimíchejte sušené droždí, cukr, kardamom, špetku soli. Přilijte rozpuštěné máslo. Vypracujte měkké těsto.

Těsto nechejte v míse kynout, přikryté utěrkou nebo potravinářskou fólií. Bude to trvat hodinu. Těsto za tu dobu zdvojnásobí svůj objem.
Mezitím si připravte skořicovou náplň. Máslo rozpusťte, vmíchejte do něj cukr a skořici. Nechejte na chladném místě, ať není náplň úplně tekutá.

Vykynuté těsto rozdělte na dva díly. Zpracujte je po jednom.

Rozválejte polovinu těsta do tvaru obdélníku. Potřete polovinou skořicové náplně. Kdo chce, může ještě posypat nasekanými ořechy. Zamotejte těsto do tvaru rolády. Pevně utahujte. Zavinujte těsto tak, aby vzniklá roláda byla delší, ne široká.

Z rolády krájejte kolečka široká 2 - 3 cm. Pokládejte je na plech vyložený pečícím papírem nebo do zapékací formy vytřené máslem. Ještě pěkně upravte, ať jsou části těsta k sobě pěkně přitisknuté a ať nemáte místo kolečka šišku. Mezi jednotlivými kousky nechejte trochu rozestupy, těsto ještě dost nakyne.
Takto zpracujte obě části těsta. Nechejte ještě půl hodiny kynout.

Pečte v troubě vyhřáté na 200°C 15 - 20 minut (podle velikosti šneků).

Mezitím si rozpusťte máslo a vmíchejte do něj javorový sirup.

Až šneky vytáhnete z trouby, potřete je směsí javorového sirupu a másla.

zdroj recept i foto https://zena-in.cz/clanek/vonavy-moucnik-skoricovi-sneci

 

 

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: