Postup
Krok 1: Máslo nakrájejte na kostičky a nechte chvíli povolit.
Krok 2: Do mísy robota prosejte oba druhy mouky (použijte jemně mletou žitnou mouku) a cukr, přidejte špetku soli, perníkové koření, mletý zázvor, najemno nastrouhanou kůru z poloviny citronu, prášek do pečiva, vejce, med, mléko, rum a změklé máslo a vypracujte hladké a pružné těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v chladu odležet alespoň hodinu, ale klidně i do druhého dne.
Krok 3: Připravte náplň: v misce dobře rozmíchejte povidla se lžící rumu a nahrubo nasekejte ořechy.
Krok 4: Předehřejte troubu na 180 stupňů. Pracovní plochu poprašte trochou mouky a odleželé těsto rozválejte do tvaru obdélníku asi 0,5 cm vysokého. Těsto potřete povidlovou náplní tak, aby kousek delší strany zůstal čistý. Celou plochu posypejte nasekanými ořechy a poprašte mletou skořicí (nebo perníkovým kořením). Z delší strany opatrně zaviňte do rolády, konce zahněte dospod a přimáčkněte.¨
Krok 5: Hotovou roládu přeneste spojem dolů na plech vyložený papírem na pečení a celý povrch potřete rozšlehaným vejcem. Dejte do trouby a pečte asi 40 až 45 minut. Smíchejte rozpuštěné máslo s rumem a po upečení směsí štědře potřete celý závin.
Krok 6: Nechte zchladnout, případně poprašte moučkovým cukrem a podávejte nakrájené na úhledné řezy. Sakrajda je výborná hned po upečení, ale i po odležení.
Tip: Těsto můžete rozdělit na poloviny a upéct dvě menší rolády. Povrch lze před pečením posypat ještě hrstí sekaných ořechů.
zdroj recept i foto. https://www.prozeny.cz/clanek/sakrajda-starocesky-pernikovy-zavin-z-zitne-mouky-70044
—————
Přihlaste se k odběru novinek: