KITCHEN SURFER 5 - CHAI DAO – CLASSIC
V dnešní recenzi bych vám chtěla představit nůž. Skvělý nůž.
Tato recenze tak nějak vyplynula ze současné doby, kdy jsme nuceni být doma – děti nechodí do škol, dospělí do práce, a tak nezbývá, než začít doma vařit víc, než jsme běžně zvyklí.
Protože spousta z nás musí doma pracovat na Home Office, je vaření někdy celkem únavné, a snažíme se vařit co nejrychleji a vymýšlet co nejsnazší recepty. I k těm nejsnazším receptům je ale nutná příprava. A příprava v kuchyni znamená spoustu krájení. Ať už se jedná o zeleninu na saláty, polévky, nebo omáčky, nebo třeba o cibuli na guláš, či maso – vždycky je dobré mít kvalitní nůž.
Já sama jsem si zatím pořizovala malé nože, protože mám malou ruku. Tak nějak jsem se domnívala, že když mám malou ruku, musím mít malý nůž, aby se mi dobře držel a nebyl na mne těžký.
Jak jsem se mýlila, jsem zjistila, když jsem poprvé držela v ruce kuchařský nůž Kitchen Surfer 5 – Chai Dao Classic.
Když jsem nůž viděla poprvé, proběhla mi hlavou myšlenka: „tak tohle asi nebude pro mne to pravé ořechové“. Na první pohled se mi nůž zdál velký, a protože je z oceli, domnívala jsem se, že bude i hodně těžký.
Pak jsem nůž vzala do ruky, a pokud bych měla použít nějaký příměr, tak tedy že mi doslova a do písmene spadla brada. To překvapení bylo opravdu velké. Nůž totiž vůbec není těžký, ba naopak. Má váhu tak akorát, tedy i ženám se s ním krájí skvěle.
Nůž je vyroben z kvalitní oceli, je kovaný z jednoho kusu speciálně tvrzené vysokouhlíkové oceli s vynikající pevností.
Čepel a rukojeť jsou skvěle vyvážené – nůž se díky tomu opravdu dobře drží. Čepel je mírně zakřivená, díky tomu se s ní příjemně krájí, řeže, i seká zelenina nebo bylinky. Využití je opravdu všestranné na všechny druhy potravin.
Nůž je velmi ostrý – to mám ráda. Prima je, že je naostřen hned z výroby, není tedy třeba ho před prvním použitím brousit. Nůž vydrží ostrý hodně dlouho díky PEtec – to je nejmodernější technologie broušení. S nožem krájím zhruba měsíc každodenně, a stále je ostrý.
Rukojeť nože je trojitě nýtovaná, vyrobena ze speciálního syntetického materiálu (nepraskne, neláme se a skvěle se drží)
Nůž je skvělý, je to nůž japonského typu. Ty se mi vždycky moc líbily, ale mylně jsem se domnívala, že jsou pro mne velké, a hodí se spíš pro muže.
Dnes si přiznávám, že jsem si mohla ušetřit spoustu práce a bolavých prstů z dlouhého krájení. U nás je například mezi pánskou částí rodiny v oblibě guláš – nakrájet spoustu cibule je někdy docela práce k pláči – oči uslzené a prsty bolí. Zkusila jsem si nakrájet cibuli tímto nožem a super. Jde to výborně. Zrovna tak krájení zeleniny na zeleninový salát. Práce jde od ruky, krájí se lehce, a zápěstí, ani prsty nijak netrpí.
Trošku jsem měla obavy, jestli zvládnu krájet třeba cibuli, nebo bylinky na jemno – na pohled se mi nůž zdál velký. Je to ale jen na pohled. Čepel jen vypadá velká, díky svému tvaru. Měří totiž 14 cm, a to je stejná velikost, jako u nožů, které jsem zvyklá běžně používat. Opět se potvrdilo, že je lepší si věc vyzkoušet, než se dopředu bát, že mi to nepůjde.
Tvar nože je unikátní i v tom, že vypadá jako sekáček na maso. Nedoporučuje se s ním ale sekat kosti ani zmrzlé maso. Tam by došlo k poškození nože.
Nůž jsem zkoušela i na sekání bylinek, a díky jeho tvaru to šlo velmi dobře, nůž se krásně zhoupne a bylinky jsou nasekané ve chvíli. Potom je nasypu do plastové nádobky na led, stačí zalít trochu vodou, a po zmrznutí vždycky jen vyndat bylinkovou kostičku z mrazáku a použít ji při přípravě jídel.
Pokud rádi sledujete kuchařské pořady – ať už přímo pořady o vaření, nebo třeba reality show jako MasterChef, určitě jste si všimli, jak lehce kuchaři krájí. Já jsem to vždycky obdivovala – jak se jim nůž jen zhoupne v ruce, jako kolébka, a krájí rychle, hbitě a přitom jim zůstávají všechny prsty. Já jsem to kdysi chtěla zkusit, a tehdy jsem se řízla, pak už jsem to radši moc nepokoušela.
Teď, když jsem měla v ruce tenhle prima nůž Kitchen Surfer 5 Chai Dao Classic, jsem to zkusila znovu. A najednou to šlo. S každým „zhoupnutím“ nože za mnou zůstávala nakrájená zelenina, nudličky mrkve jedna jako druhá, a moje prsty zůstaly celé, bez jediného škrábnutí. Tehdy mi došlo, že moje krájecí neúspěchy nebyly z nešikovnosti, ale volbou špatného krájecího náčiní.
Napraveno! Nůž mám teď perfektní, takže můžu krájet, a krájet, a krájet – žádné vaření už pro mne nebude problém a otrava. I když převážná část vaření je tvořena přípravou a krájení, já jsem skvěle připravena. Starou sadu nožů, které jsem měla, nahradil tenhle nádherný nůž japonského typu.
Pokud tedy hodně často vaříte, kupte si kvalitní nůž. Bude se vám vařit ještě lépe.
Pokud uvažujete, jaký dárek koupit k blížícím se vánocům – myslím, že tímhle nožem potěšíte každého, kdo se pohybuje v kuchyni. Je to skvělý tip na praktický dárek.
—————
Přihlaste se k odběru novinek: