Protože my, ženy, trávíme v kuchyni spoustu času, snažím se vám občas doporučit výrobky, které nám v kuchyni usnadní práci, a tak trochu i zpříjemní a zútulní kuchyň samotnou. Tím se nechci nijak dotknout vařících mužů, je jich čím dál více, ale takové to běžné připravování svačin, snídaní a večeří je ještě stále spíše ženskou doménou.
A když už jsme u toho krájení, chtěla bych vám doporučit prkénko. Pro někoho možná obyčejná věc, pro mne ale nezbytný pomocník při každodenní přípravě jídel. Mám ráda dřevěná prkénka, na ta z umělé hmoty jsem si moc nezvykla, protože mám pocit, že po stole trochu kloužou, a dotyk nože s plastem není tak měkký a příjemný, jako u dřeva.
Pořídila jsem si prkénko Continenta, které je velmi praktické, ale i designově velmi povedené.
Značka Continenta je tradiční německá značka s dlouholetou tradicí. Společnost byla založena v roce 1977, a spolupracuje s uznávanými a renomovanými designéry. Vyrábí kuchyňské a bytové doplňky z tvrdých dřev akácie, gumovníku, buku, dřeva webe a olivovníku s různými barevnými odstíny a barvami.
Já jsem si vybrala prkénko z velmi kvalitního akáciového dřeva, velké 36,5 cm x 19 cm x 1,5 cm.
Prkénko je dostatečně velké na běžné krájení, je hodně tvrdé, takže se na něm opravdu dobře krájí. Masivní dřevo akácie má velmi hezkou strukturu, takže se na něj při práci i hezky kouká. Prkénko je opravdu čistě přírodní produkt, povrch má olejovaný pro ochranu dřeva a podporu jeho antibakteriálních vlastností. Je třeba proto prkénko čistit pouze vlhkým hadříkem, případně jen opláchnout pod vodou a nechat pořádně vysušit, nebo oschnout ve svislé poloze. Je dobré ho občas ošetřit rostlinným olejem – prodlouží se tím jeho životnost. Jako všechny dřevěné výrobky, ani toto prkénko není vhodné pro mytí v myčce. Chemikálie by ho poškodily – mohlo by dojít k deformacím, prasklinám a trhlinám, i zabarvení by se změnilo. Pokud se o prkénko budete správně starat, vydrží sloužit a zároveň zdobit kuchyň hodně dlouho. A vypadá dobře i při servírování, takže klidně ho můžete položit na stůl i jako podložku pod hrnec při servírování jídla.
Dobré a kvalitní prkénko je důležité, aby se v kuchyni dobře pracovalo, a taky aby se neničily a netupily při krájení nože. A když prkénko i hezky vypadá, hned je pobyt v kuchyni příjemnější.
Další krásná a praktická věc, která v kuchyni usnadní život je velmi praktický Box na nože s flexi vložkou.
Ještě jsem se s takovou vychytávkou nesetkala, a jsem přímo nadšená. Kromě místa na ukládání nožů je součástí boxu i přihrádka na různé kuchyňské náčiní, jako jsou vařečky, a měchačky, nůžky, škrabky – prostě všechno, co potřebujete mít po ruce.
Box je z gumovníkového dřeva, velký je 27,5 x 9 x 21,5 cm. Ve vložce může být libovolně uloženo až 10 nožů. Vložka na nože je pružná, hygienická, nože v ní můžete mít srovnané podle individuální potřeby. Blok stačí otírat vlhkým hadříkem (opět připomínám, že dřevo není vhodné do myčky na nádobí).
Naprosto unešená jsem z chlebovky.
Chlebník (nebo chcete - li chlebovka) je z tvrdého ořechového, tmavě zbarveného dřeva, s optimálním větráním, krájecím prkénkem a vrchní plochou použitelnou jako odkládací prostor. Rozměry jsou 40 cm x 26 cm x 18,5 cm. Materiál je lakovaný vlašský ořech. Výrobek je 100 % přírodní ( opět při údržbě stačí otírat ho vlhkým hadříkem) a je tak krásný, že kdykoliv kolem něj půjdete, přitáhne váš pohled a budete z něj mít radost. O tom, že chleba v něm bude dobrý, neokoralý a chutný ani nemluvím. Takový chlebník je i krásným a kvalitním dárkem, pokud tedy chcete udělat někomu radost kvalitním výrobkem – chlebník Continenta je dárek, se kterým nešlápnete nikdy vedle.
Všichni se v kuchyni chceme cítit dobře – mít tam krásné a zároveň praktické a funkční věci. Vždyť i tak běžná věc, jako krájecí prkénko, nebo box na nože, či chlebovka se mohou rázem stát i krásným designovým doplňkem. Pokud se tedy chcete v kuchyni cítit příjemně, zkuste mít kolem sebe krásné věci. Kuchyňské doplňky Continenta takové jsou – jsou praktické, krásné a budou vám sloužit spoustu let. Dobrou chuť.
—————
Přihlaste se k odběru novinek: