Rybízová klasika - kynutý koláč s tvarohem, rybízem a drobenkou

19.06.2020 12:23
Počet porcí: 2 plechy
Doba přípravy: Do 30 minut
Kynutí: 2 hodiny
Pečení 0:20
 

ingredience:

    •    500 g polohrubé mouky
    •    75 g krupicového cukru
    •    75 g změklého másla + trochu na vymazání plechu
    •    2 žloutky + prošlehané vajíčko na potření okrajů koláčů
    •    2 5 g droždí
    •    250 ml mléka (dle potřeby můžete přilít trochu víc)
    •    kůra z jednoho citronu
    •    lžička soli
    •    500 g červeného rybízu, omytého, zbaveného stopek
    na tvarohový základ:
    •    250 g polotučného tvarohu v kostce
    •    1 vejce
    •    2 lžíce krupicového cukru
    •    případně mléko na rozředění
    na drobenku:
    •     140 g hrubé mouky
    •    100 g másla, nakrájeného na kousky
    •    100 g krupicového cukru
1 Mouku dejte do větší mísy, uprostřed udělejte důlek, do něj vlijte trochu vlažného mléka, přisypte polovinu cukru a rozdrobte droždí. Zhruba deset minut nechte stát, aby vzešel kvásek. Poté přidejte žloutky, máslo, zbytek cukru, citronovou kůru, sůl a postupně i zbytek mléka. Zadělejte těsto – nejprve ho míchejte vařečkou; až přestane lepit, můžete ho zpracovat rukama. Nechte až dvě hodiny kynout, těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
 

2 Předehřejte troubu na 170 stupňů. Plechy vymažte máslem a těsto rozdělte na poloviny. Každou dejte na plech a rukama těsto roztáhněte po celé ploše.   

3 Tvaroh smíchejte s vejcem a cukrem dohladka. Pokud je ještě tuhý, dolijte ho trochou mléka. Tvarohovou nádivku naplňte do zdobicích cukrářských sáčků. Na každý koláč udělejte střídavě asi tři centimetry široké pruhy rybízu a pruhy tvarohu.

4 Na drobenku poprašte máslo moukou a cukrem a rychle rukama zpracujte. Drobenkou pak posypte rybízové pruhy. Okraje koláčů potřete rozšlehaným vejcem a pečte zhruba dvacet minut nebo dokud okraje koláčů nezezlátnou.

zdroj recept i foto:https://www.apetitonline.cz/recepty/3458-rybizova-klasika.html

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: