Ručně kované nože, svícny, ale i prstýnky - to jsou výrobky z Dílny kováře Jakuba. Kovaná krása, která vám vydrží navždy. Tip na vánoční dárky pro muže i ženy.

25.10.2024 13:35

 

Jako malá holka jsem obdivovala práci kovářů. Viděla jsem je při práci na jednom trhu řemeslných prací, a byla jsem okouzlena. Tohle okouzlení mi vydrželo až do dospělosti.

Strašně se mi už tenkrát líbilo, jak ze žhavého železa dokážou jen kladivem a kleštěmi vykovat prakticky cokoliv. 

Dnes je doba moderní a kováři nekovají jen koně a meče, dnes už se mohou věnovat i uměleckému kovářství.

Domov nám může zdobit krásně vykovaná brána domu, kované mohou být mříže na oknech, i uvnitř domu. Vykovat si můžeme nechat věšáky a háčky, a podobné praktické věci.

Umělecký kovář ale neková jen praktické věci - umí nám do domu a do života vykovat i krásno.

Jak říkám, už nejsem malá holka, práci kovářů ale obdivuji stále.

Jakmile objevím na řemeslných trzích místo, kde kováři ukazují svou práci, zastavím se a se zatajeným dechem sleduju tu jejich nádhernou práci. Dívám se, jak oheň a kladivo dokážou ze žhavého kovu doslova vykouzlit předměty, které vám vydrží napořád.

Já bych vás dnes chtěla seznámit s prací uměleckého kováře pana Jakuba Zbranka z Dílny Kováře Jakuba.

 Je to opravdu kovář s velkým K. Se svým kladivem a kovem opravdu doslova čaruje.

U pana Zbranka jsem si vybrala pro manžela malý nůž vhodný pro každého outdorového nadšence.

Můj muž byl voják, a k nožům má velmi kladný přístup. Říká, že kdo má nůž, přežije v divočině vždycky. Protože jsem chtěla nůž, který je malý, a hodí se na stanování, pobyt v přírodě, nebo na pobyt na lodi, kterou si manžel postavil, vybrala jsem si malý outdorový nůž.

Celý nůž je vykovaný do velikosti 14 cm. Polovinu nože tvoří velmi kvalitní kovaná čepel nože zakončená špičkou. Stejně velká část je rukojeť, omotaná taktickou šňůrou, aby se nůž dobře držel v ruce.

Nůž je malý, velmi ostrý a velmi lehký.

K noži je i velmi praktické pouzdro, které si můžete dát na opasek, připevnit na batoh, nebo kamkoliv, kde nůž budete mít po ruce. Přitom díky pouzdru se nemůžete o nůž nijak poranit. Nůž drží v pouzdru pevně, nevypadne.

Na to, že je nůž malinký, je velmi praktický.

Než ho manžel dostane jako dárek, šla jsem ho vyzkoušet. Řeže skvěle a prakticky cokoliv. Protože je kvalitně vykovaný, není na něm vůbec vidět, že by se s ním pracovalo – ostří je stále skvěle nabroušené.

Já jsem z toho nožíku nadšená. Můj děda byl totiž hajný, a nůž měl v kapse stále. Podle rčení: „Správný muž má v kapse nůž“ nosil nože opravdu všude. Někdy jsem ho podezírala, že snad má nůž i v pyžamu. Nám dětem tak kdykoliv vyřezal píšťalku, nebo nařezal proutky do vázy mamince. No a na obchůzkách lesem nůž používal také často, když ho potřeboval. Naučila jsem se díky němu, že mít sebou v přírodě nůž je vždycky velmi dobré.  Nikdy nevíte, kdy se bude hodit.

Když jsem si vybírala nůž, padly mi do oka i kované hrací kostky.

Jsou nádherné, jemná práce, a na házení kostkami třeba právě při táboření jsou super. Teď mě napadlo, že jsem s kostkami házela jen večer u stanu pro zábavu, ale bezva budou i při rozhodování –takové to: „Hoď si kostkou, když nevíš…“. Když s nimi neházíte, budou fajn dekorace.

Když zmiňuji dekorace, nesmím zapomenout na malý svícen na jednu svíčku. Na stole i na komodě vypadá báječně.

A poslední věc, kterou od pana Jakuba mám, je prstýnek. Když jsem ho poprvé viděla, naprosto jsem nechápala, jak někdo může vykovat tak jemnou a krásnou věc.

Prstýnek je dokonalý, jemný, něžný a nádherně tepaný.

Vůbec se mi nechtělo věřit, že tak krásnou věc pan Jakub stvořil kladivem.

Prstýnek má nastavitelnou velikost, takže je vhodný na každou ruku.

Já mám prstýnek dámský, a když ho manžel poprvé uviděl, dal si ho na prst, a viděla jsem na něm, že se mu opravdu líbí. Naštěstí mu byl malý, protože je dámský, takže ho – neochotně – sundal. Musela jsem mu ale slíbit, že dostane časem taky svůj, v pánské velikosti. Smála jsem se, že až poplujeme na lodi, budeme ozdobení jak Vikingové.

Když už totiž budu nechávat dělat manželovi prstýnek, vyberu si i nějaký náramek. I ty totiž v dílně pana Jakuba najdete. Náramky miluju. Nejsem jediná, protože už v době bronzové se ženy zdobily náramky, a ve vykopávkách se takové náramky našly. Tahle odvěká touha zdobit se náramkem vydržela i mě, už se s takovým krásným náramkem na ruce úplně vidím.

Teď jsem vám tedy popsala, co mám z Dílny Kováře Jakuba doma já. Samozřejmě pan Jakub ková spoustu dalších super věcí.

Na facebookových stránkách i na webových stránkách najdete spoustu nádherných nožů, které jsou fakt dokonalé a krásné.

Nože různých velikostí, různých druhů, s různými rukojeti. Všechny kvalitně kované a ostré.

Také v nabídce najdete třeba meče, sekery, kopí a další bodné zbraně. Ty jsou asi už spíš pro nadšence, kteří takové zbraně sbírají, nebo třeba jsou nadšení do historického šermu.

Abyste měli představu, dám vám sem pár fotek, abyste věděli, jaké krásné věci dokáže pan Jakub vykovat.

Protože se blíží vánoce, a všichni hledáme tipy na vánoční dárky, určitě doporučuji, abyste se podívali na stránky  Dílna Kováře Jakuba. Najdete tu spoustu krásných kovaných věcí.
 

Každý kus je originál, každý je trochu jiný, a všechny jsou nádherně zpracované. Když ty kované výrobky vidím, napadne mě, že rčení o Zlatých českých ručičkách je u pana Jakuba naplněné na 100%.

Já mám ráda originální dárky, dárky dávané od srdce, u kterých je vidět, že darující přemýšlel, jak potěšit. Kované dárky jsou dárky neotřelé, vždycky je každý kus originál, a jedinečný.

Můžete tak maminkám a babičkám koupit kované růže, které jim nikdy nezvadnou, prstýnky a náramky pro krásu. Originální šperky, které nikdo jiný nemá.

Pro pány můžete vybrat nějaký nádherný nůž.

Dílnu Kováře Jakuba najdete na facebooku po kliknutí zde: Dílna kováře Jakuba - facebook

 

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: