Doba přípravy: 160 minut + 60 min. kynutí těsta
Počet porcí: 4 koláče
Potřebujeme:
Na náplně: drobenka na posyp, máslo, rum a mléko na pokapání
Příprava těsta:
V misce rozmícháme trošku mouky, cukru a droždí. Zalijeme malým množstvím ohřátého mléka (nesmí být horké) a necháme vzejít kvásek. Mezitím dáme do mísy mouku, žloutky, sůl, zbytek cukru, citronovou kůru, Heru (o pokojové teplotě) a vlažné mléko. Přilijeme kvásek a vypracujeme vláčné těsto, které překryjeme utěrkou. Dáme ho na teplé místo vykynout, během kynutí jednou zlehka promícháme.
Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři bochánky a položíme je na kruhový pečicí papír o průměru 32 cm. Bochánky rozválíme válečkem na kruhy o průměru 30 cm.
Náplně (vždy na 4 celé koláče):
Hrušková:
Tvarohová:
Rozinky předem namočíme do rumu. Následně všechny suroviny dobře promícháme. Podle potřeby rozředíme smetanou. |
Povidlová:
Maková:
Drobenka:
Všechny suroviny ručně promícháme a následně prsty rozdrobíme na sypkou drobenku.
Dohotovení:
- Na každý koláč (240 g těsta) rozetřeme 400 g náplně.
- Po obvodu necháme 1 cm okraje těsta volný. Ten potřeme rozšlehaným vejcem.
- Koláč posypeme drobenkou.
- Takto připravený jej necháme ještě chvíli kynout, pak pečeme v rozehřáté troubě při cca 200 °C (15–20 minut).
- Po upečení potřeme okraj ještě teplého frgálu mlékem. Na závěr rozehřejeme máslo, po odstavení k němu přidáme vanilkový cukr a rum, a touto směsí hojně pokapeme povrch frgálu.
zdroj recept i foto: https://zena-in.cz/clanek/valassky-frgal-byl-vyhlasen-jako-4-nejlepsi-kolac-sveta¨
—————
Přihlaste se k odběru novinek: