Recept na valašský frgál podle Resortu Valachy

17.05.2024 13:58

Doba přípravy: 160 minut + 60 min. kynutí těsta
Počet porcí: 4 koláče
Potřebujeme:

  •    500 g hladké mouky
  •    2 žloutky
  •    250 ml mléka
  •    40 g droždí
  •    80 g moučkového cukru
  •    sůl
  •    50 ml oleje
  •    125 g Hery (nebo tradiční sádlo s máslem)
  •    citronová kůra
  •    1 vejce na potírání
  •    100 ml mléka

Na náplně: drobenka na posyp, máslo, rum a mléko na pokapání

Příprava těsta:

V misce rozmícháme trošku mouky, cukru a droždí. Zalijeme malým množstvím ohřátého mléka (nesmí být horké) a necháme vzejít kvásek. Mezitím dáme do mísy mouku, žloutky, sůl, zbytek cukru, citronovou kůru, Heru (o pokojové teplotě) a vlažné mléko. Přilijeme kvásek a vypracujeme vláčné těsto, které překryjeme utěrkou. Dáme ho na teplé místo vykynout, během kynutí jednou zlehka promícháme.
Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři bochánky a položíme je na kruhový pečicí papír o průměru 32 cm. Bochánky rozválíme válečkem na kruhy o průměru 30 cm.

Náplně (vždy na 4 celé koláče):

Hrušková:

 

  •    900 g sušených hrušek
  •    500 g moučkového cukru
  •    100 ml rumu
  •    30 g skořice
  •    30 g badyánu
  •    50 g vanilkového cukru
  •    50 g strouhanky na zahuštění.

Tvarohová:

  •    1 kg tvarohu
  •    4 žloutky
  •    240 g moučkového cukru
  •    140 g vanilkového cukru
  •    50 g vanilkového pudinku
  •    150 g rozinek
  •    100 ml rumu
  •    50 ml smetany
  •    citronová kůra
  •    muškátový květ

Rozinky předem namočíme do rumu. Následně všechny suroviny dobře promícháme. Podle potřeby rozředíme smetanou.

Povidlová:

  •    700 g povidel
  •   50 ml rumu
  •     100 g vanilkového cukru
  •   160 g cukru moučka
  •    25 g strouhanky

Maková:

  •    600 g mletého máku
  •   80 g povidel
  •    250 ml mléka
  •    40 g skořice
  •    50 g vanilkového cukru
  •    80 g mléka
  •   180 g cukru krupice
  •   1 dl rumu
  •    100 g mouky
  •    50 g másla

Drobenka:

  •    100 g másla
  •    80 g moučkového cukru
  •    20 g vanilkového cukru
  •    5 ml rumu
  •    100 g hladké mouky
  •    100 g polohrubé mouky

Všechny suroviny ručně promícháme a následně prsty rozdrobíme na sypkou drobenku.

Dohotovení:

- Na každý koláč (240 g těsta) rozetřeme 400 g náplně.
- Po obvodu necháme 1 cm okraje těsta volný. Ten potřeme rozšlehaným vejcem.
- Koláč posypeme drobenkou.
- Takto připravený jej necháme ještě chvíli kynout, pak pečeme v rozehřáté troubě při cca 200 °C (15–20 minut).
- Po upečení potřeme okraj ještě teplého frgálu mlékem. Na závěr rozehřejeme máslo, po odstavení k němu přidáme vanilkový cukr a rum, a touto směsí hojně pokapeme povrch frgálu.

zdroj recept i foto: https://zena-in.cz/clanek/valassky-frgal-byl-vyhlasen-jako-4-nejlepsi-kolac-sveta¨

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: