Recenze na zvuková pexesa se zvířaty z lesa a ze dvorku, a také dřevěná puzzle v obálce z eshopu Lesní svět. Krásně zpracované produkty, které děti hrou učí poznávat přírodu.

11.07.2024 14:20

 

Od dětství miluji les a louky. V přírodě se cítím jako doma, někdy možná i lépe. Jakmile vejdu do lesa, nadechnu se a je mi krásně.

Jako malá jsem byla v přírodě skoro pořád. Děda a strejda byli hajní, takže jsem o přírodě věděla hodně. Strejda měl tu trpělivost, a ukazoval mi každou kytičku a rostlinku, takže jsem jich znala opravdu dost. Tatínek, protože v lese vyrostl, mi ukazoval stopy zvířat, a uměl se ke zvířatům přiblížit tak blízko, že jsme je mohli pozorovat.  Nádherný pocit.

Svoje děti, a dnes už i vnoučata se proto snažím vést k lásce k přírodě. Jen už to není tak snadné – zvěř se víc bojí a ukrývá.

Proto jsem byla nadšená, když jsem objevila stránky Lesní svět.

Tyhle stránky jsou plné her a vzdělávacích pomůcek pro děti s motivy zvířat, stromů a rostlin.

Můžeme tak pomocí hry dětem ukazovat přírodu, zvířaty a rostliny.

Hra je pro děti přirozená, a naučí se při ní vstřebat nenásilně co nejvíc informací.  Tady ve mně pořád dřímá učitelka – vybírám ráda pro vnoučata hračky, které se jim budou líbit, a zároveň je něco učí, posunují je ve vývoji dál.

Vybrala jsem  na eshopu Lesní svět  k vyzkoušení zvuková pexesa a puzzle do kapsy - v obálce.

Ze zvukového pexesa jsem naprosto unešená.

 S vnukem hraji pexeso hodně ráda. Už dávno to není o tom, že bych ho nechala vyhrát – pamatuje si obrázky mnohem lépe a rychleji, než já. Takže přiznávám, někdy už mi dává zabrat.

Protože si pexeso hraje rád, vyzkoušela jsem pexesa zvuková.

Zvukové pexeso je pro mne naprostá novinka, ještě jsem se s takovým nesetkala. Po zkušenosti, kterou s ním mám, vám ho vřele doporučuji! Určitě ho vyzkoušejte. Je to opravdu bezva.

Vybrala jsem pexesa dvě. Jedno je zvukové pexeso Dvorek vypráví, a druhé Hlasy lesa.

Hlasy lesa tak trochu kvůli sobě, a Dvorek vypráví kvůli mladšímu, 1,5 letému vnoučkovi. Miluje zvířátka, a jejich hlasy – tak aby taky mohl „hrát“. Zatím tedy mu ukazujeme zvířátka, a pouštíme k nim hlasy. Pak mu pustíme hlas, a on hledá, které zvířátko z obrázku ten zvuk vydává. Zvládá to skvěle, takže hrát si s tímhle pexesem můžou i hodně malé děti, jen trošku jinak.

Musím říct, že pexesa mne opravdu nadchla tím, jak vypadají.

 Jsou perfektně zpracovaná.

Ilustrace – obrázky zvířat jsou nádherné. Žádná abstrakce – děti vidí, jak zvíře opravdu vypadá. To se mi moc líbí.

Kartičky pexesa jsou z tvrdého kartonu.

I to je pro mne přínosné. Už jako malá jsem nesnášela vystřihování pexes – stříhat rovně byl pro malou holku problém. Pexesa na měkkém papíře jsou nepraktická, protože se jim ohýbají rohy. Když hrajete s menšími dětmi, které nemají motoriku úplně dobrou, je to potíž. A taky děti nenapadne, že se papír ohne v prstech při neobratné manipulaci – často jsou pak jednotlivé kartičky zohýbané.

U Zvukových pexes tohle nehrozí. Jednotlivé kartičky jsou pěkně naskládané v krabičce, a ohnout opravdu nejdou. Jsou tedy vhodné ke hře i pro ty úplně nejmenší hráče.

Každá kartička má na sobě nádherně namalované zvíře. Na jedné kartičce je jen zvíře a číslo, na druhé do páru je i název zvířete. Děti se tak učí kromě hledání kartičky do dvojice zvířata správně pojmenovat.

Můžu říct, že se správné názvy zvířat vnuk naučil opravdu rychle.

Stačí při hře zvířata pojmenovat: „Jé, ty jsi otočil Brhlíka lesního!“, nebo „Sršeň obecná, na tu pozor, ta štípe!“, „Srnec obecný, má malé parůžky.“…a tak dále.

Po pár hrách mě vnuk začal překvapovat tím, jak rychle si tyto informace uložil do paměti – hned hlásil: „Otočil jsem si vlka obecného, toho co snědl Karkulku!“..

Takže kromě postřehu, prostorového umístění a rychlého myšlení si procvičuje i správné pojmenování zvířat žijících v lese i na dvorku.

Teď se ale dostávám k tomu, co je na tomto pexesu unikátní – a to je zvuk – hlasy zvířat.

Tato zvuková pexesa totiž dokážou v aplikaci přehrát reálné zvuky, jaké zvířata vydávají.

Mladší vnuk miluje zvířata ze dvorku, se starším si posloucháme víc ta lesní.

Musím přiznat, že jsem u přehrávání zvuku strávila spoustu času. I když jsem si myslela, že lesní zvířata znám, některá mne překvapila. Nevěděla jsem třeba vůbec, jaký zvuk vydává jezevec, a některé lesní ptáky jsem taky nikdy neslyšela – třeba dudka.

Poslech hlasů a zvuků je jednoduchý. Do mobilu si zdarma stáhnete aplikaci, a tou pak čtete QR kódy v brožurce, která je přiložena v pexesu. Jsou tam samozřejmě nejen zvuky, ale i informace o daném zvířeti.

Jsem tímhle pexesem opravdu nadšená. Je mnohem lepší, než učebnice přírodopisu – a poznat zvířata se díky tomuto pexesu naučí už úplně malé děti.

Tuhle hračku – nebo tedy spíš hru jsem objevila náhodou, a myslím si, že je to jedna z nejlepších výukových hraček, které mi prošly rukama. I když jako učitelka jsem měla dost pomůcek, tohle pexeso je hravě strčí do kapsy.  Procvičuje totiž u dětí tolik věcí, že mne to až překvapilo. A nejen u dětí. I já jsem se dozvěděla dost zajímavých informací.

Doporučuji ale s mladšími dětmi hrát vždycky jeden druh pexesa, aby stihly ty informace vstřebat, a nepletly se jim. Starší děti už samozřejmě zvládnou hrát víc různých krabiček, a samozřejmě jim můžete do telefonu stáhnout bezplatnou aplikaci Lesního světa, aby si samy mohly zvířata vyhledávat.

Jak jsem zmínila, mám dva druhy zvukových pexes – domácí a lesní zvířata.

Na eshopu mají zvuková pexesa třeba i s hlasy ptáků, nebo divokých zvířat. Určitě je pro vnuky pořídím, jakmile zvládnou ty dvě krabičky doma.

Pokud nechcete pexeso zvukové, můžete si na eshopu vybrat i klasické pexeso v různých variantách. I to určitě časem moc ráda vyzkouším, a dám vám vědět. Tato pexesa jsou v dřevěném provedení – je to tedy takřka nezničitelná hračka. Pro starší děti můžete vybrat obtížnější variantu pexesa –Tripexeso.

Pexesa se zvukem najdete po kliknutí zde: Zvuková pexesa

 

Kromě zvukových pexes jsem vnukům pořídila ještě jednu prima věc – a to jsou puzzle do kapsy v obálce.

Já moc ráda píšu dopisy. Mrzelo mne vždycky, že psaní dopisů díky emailům celkem zaniklo. Já posílám dopisy ráda.

 Když jsem viděla, jak byl vnuk šťastný, když dostal dopis od Ježíška, řekla jsem si, že mu nějaké dopisy napíšu. Je to pro děti osobní věc, a když přijde poštou dopis jenom pro ně, jsou zvědavé, nadšené a šťastné.

Malé děti ale neumí číst, nebo se to teprve učí. Dopisy pro ně proto musí být krátké, a něčím doplněné. Třeba obrázkem. Nebo dřevěným puzzle.

Z těch jsem nadšená.

Na eshopu Lesní svět si totiž můžete koupit puzzle s obrázky zvířátek a ptáků.

Puzzle jsou dřevěná, vložená už do obálky.

Stačí tedy napsat adresu, krátký vzkaz a poslat. Puzzle jsou zespodu podlepená páskou, takže se v obálce nerozdělají, nemusíte se bát, že by vypadla.

Na výběr je spousta zvířátek.

Moji vnuci jsou malí, takže jsem vybírala puzzle s ptáčky a zvířaty, která znají - aby se jim puzzle lépe skládalo.

Přeci jen, když děti vědí, jak zvířátko vypadá, lépe si dovedou tvar poskládat. Já jsem vybrala puzzle veverka obecná, puzzle čmelák zemní, puzzle ježek západní a puzzle sýkora modřinka.

 Puzzle je z 12 dílků.¨

Nejmenším dětem tedy asi bude třeba v začátku se skládáním pomáhat, rychle si ale najdou systém a skládají samy.

Možná si řeknete, že posílat puzzle poštou je zbytečné. Ale ne, věřte tomu, že děti budou mít radost.

Je to pro ně něco neobvyklého.

Je to způsob darování malého dárku, aby děti věděly, že na ně myslíte.

Pro nás, dospělé je přijímat poštu normální. Pro děti je to neobvyklé, a mají z toho radost. Vždyť přišel dopis jenom pro ně! U nás to funguje – když jsem viděla, jak šťastně vnuk skáče radostí, byla jsem až překvapená.

Puzzle v obálce je skvělý nápad. Navíc je to hračka, která díky svému provedení (na dřevě) vydrží dětem dlouho. A až je nebude bavit, můžete ji věnovat dětem do školky, nebo do družiny.

Tyto obálky s dřevěným puzzle si můžete prohlédnout zde: Puzzle do kapsy

 

Z eshopu Lesní svět jsem opravdu nadšená.

Mají tu tolik věcí, které děti formou hry vzdělávají, nebo procvičují jejich motoriku a další schopnosti.

Navíc se děti dozvědí spoustu informací o zvířátkách. Děti, které znají přírodu, ji nebudou ničit – a to je opravdu moc dobře.

Pokud máte doma děti, které si rády hrají pexeso, určitě vyzkoušejte zvukové pexeso. U nás doma je to momentálně hra číslo jedna.

Do eshopu Lesní svět se budu ráda vracet. Mám ráda kvalitní hry a hračky, a ty jsem tady našla.

Celý sortiment eshopu si můžete prohlédnout zde: eshop Lesní svět

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: