Recenze na ponožky Skinners. Víc barefoot už boty být opravdu nemohou. Skvělý výrobek pro každou nohu.

27.08.2024 13:18

 

 

Nedávno jsem vám psala, že na létě miluju kromě spousty jiných věcí i chození po trávě bosýma nohama.

Pocit pohody, když mám bosou nohu v trávě, miluju už od dětství.

U babičky jsem mohla na vesnici běhat bosá kdykoliv a kdekoliv, takže na konci léta už jsem měla nohy tak zvyklé i na kamínky, že jsem nepotřebovala boty. 

Ten pocit mám ráda dodnes. Jen se nějak zmenšil prostor, kde mohu úplně bosá chodit. A tak mám nohy na kamínky citlivé, musím dávat pozor, kam šlapu.

Chodím ráda bosky u dcery na zahradě, a taky u rodičů na chalupě. Jiným plochám moc nedůvěřuji. Ve městě je všude znečištění ploch – i těch travnatých – tak velké, že bych raději nikdy bosky po trávě nechodila z hygienických důvodů.

Proto jsem byla moc ráda, když jsem objevila ponožkoboty Skinners.

Ponožkoboty Skinners jsou něco mezi ponožkou a botou.

Je to geniální výrobek, který nám umožňuje cítit ten pocit bosého chození, a nebát se znečištění ploch, po kterých chodíme. Jen tedy upozorňuji, že tyhle ponožkoboty nejsou náhradou obuvi. Jsou pro občasné použití v neextrémních podmínkách.

Když si to tak uvědomím, jsou asi nejvíc barefoot, jak jen to jde. Mají tolik prostoru pro prsty, jako málokteré jiné boty, a hlavně poskytují skvělé spojení se zemí. Díky své zvláštní podrážce nám dávají ten pocit, jako bychom stáli na zemi opravdu bosí.

Trošku jsem se bála, jestli se hned neochodí. Ale pohoda. Ten materiál je vymyšlený skvěle. Nachodit v nich můžete až 800 km.

Navíc jsou neskutečně lehoučké – jeden pár váží jen 160 g.  Díky tomu, že jsou i ohebné a skladné jsou ideální na to, abyste je v batohu, nebo tašce vozili kamkoliv sebou. Ani nebudete cítit, že je sebou máte. Na převážení je k botám přibalený praktický sáček. Podrážka je protiskluzová.

Překvapila mne informace, kterou jsem o těchto ponožkobotách našla: Jsou pletené stejnou metodou jako ponožky pro astronauty NASA a cyklisty Tour De France. Právě Česká republika je uznávaná jako jedna z pletacích velmocí světa.

To byla informace, která nakonec úplně rozhodla o tom, že tyhle ponožkoboty chci zkusit.

Teď pár upřesňujících informací pro ty, kteří nevědí, co je to vlastně barefoot obouvání?

 Barefoot znamená v překladu z angličtiny bosá noha - tedy chodit bos.

Lidské chodidlo má v sobě 200 000 nervových zakončení, má 33 svalů a 28 kostí s 19 šlachami. Mozek tedy dostává díky chodidlům spoustu informací důležitých pro pohyb, a také pro držení těla.

Proto nohám dělá velmi dobře, když je alespoň občas vysvobodíme z těsných bot, a dovolíme jim být v přirozené poloze, kdy nic nemačká a netlačí.

První týden nošení jsem, přiznávám, měla trochu problém si na lehoučké boty zvyknout, ale hlavně jsem se musela odnaučit chodit po patách a používat prsty.

Takže v začátku jsem boty nosila po chvilkách, a jen na kratší vzdálenosti, abych si zvykla.

 První týden mě bolely trochu i nohy a záda, v druhém to bylo mnohem lepší. Třetí týden už jsem si začala boty dost užívat.

U mě bylo v začátku nejobtížnější překonat ten zvláštní pocit, že vlastně jdu ven v ponožkách.

Zajímavé je, že si začnete uvědomovat, že musíte mít nohu víc opřenou o prsty, a chodíte pak jinak i doma – můj muž si ohromně pochvaluje, že jsem přestala dupat. Já totiž odmala chodím dost po patách, a dupu, aniž bych si to uvědomovala.

Po obutí „bosost“ jsem si uvědomila, jak špatně jsem chodila.

Chodila jsem po patách.

V barefoot obuvi je třeba si znovu uvědomit, že je pro nás lepší chodit „po špičkách“. Nemyslím tím klasické chození po špičkách, ale uvědomění si prstů, a začít se o ně opírat. Tím začnete správně stimulovat svaly na nohách, a pak tím pádem i na zádech.

Díky nošení barefoot obuvi si tedy můžete zlepšit i držení těla, a pohodlné je i pro lidi s vbočenými palci (haluxy) – u těch je ale podle stadia vbočení lépe se o barefoot obouvání poradit s fyzioterapeutem.

Já jsem o barefoot obouvání mluvila s fyzioterapeutkou, ke které občas chodím s bolestí zad, a bylo mi nošení této obuvi vřele doporučeno. Sama fyzioterapeutka ponožkoboty nosí, takže mi je celkem dost vychválila.

Hodně jsem ponožkobotyboty začala nosit, když jdeme na loď k vodě.

Boty jsou bezva, protože se v nich dobře jde, skvěle cítím, na co šlapu, takže se mohu pohybovat i po mokrém opatrně a bez uklouznutí. A ještě jednu výhodu tyhle boty mají – když spadnete vy, nebo boty do vody, nemusíte se bát, že je nenajdete. Jsou lehoučké a vyplavou na hladinu.

Pokud jezdíte na vodu, tyhle boty doporučuji, velmi se mi osvědčily. Jo, a opravdu ta podrážka neklouže.

U většiny bot mám problém, že když je poprvé (a podruhé, i potřetí) vezmu na nohu, tak mě tlačí. Tlačí ve špičce, a často mám i puchýře na patách. To u ponožkobot naprosto nehrozí, jsou neskutečně pohodlné. Nikde netlačí, noha do nich vklouzne a jako by nebyla obutá. Opravdu je v nich tolik prostoru, až mě to překvapilo.

Údržba ponožkobot je naprosto jednoduchá. Dají se vyprat v pračce. Takže je jen dáte vyprat na 30 stupňů do pračky, nebo je vyperete v ruce.

Jediné, na co dávejte pozor, jsou psí exkrementy. Můžu vám říct, že dostat je z podrážky je docela mazec. Ony se tam celkem zamotají a to fakt nechcete. Takže koukat pod nohy...

V ponožkobotách je perforovaná stélka, které větrá. Přesto, aby boty moc nesmrděly potem, doporučuji do nich nosit ponožky. Stélka je moc fajn, protože pro nás, městské lidi, kteří nejsou zvyklí došlapovat denně na kamínky, přeci jen trošičku změkčí a ztlumí ten došlap, takže kamínky nejsou problém.

Ponožkoboty si můžete koupit v šesti barvách. Já jsem si – jak jinak vybrala modrou barvu Marine, protože tu mám prostě strašně ráda a líbí se mi.

Velikosti ponožek jsou vždycky zdvojené, takže jsem si vybrala velikost 36/37. Sedí mi skvěle, nohy jsou v ponožkobotách volné, nikde nic netlačí, nemačká. Ponožkoboty se při zvolení správné velikosti přizpůsobí každé noze. Nosit je tedy může úplně každý.

Co říci na závěr?

Ponožkoboty na noze asi úplně sexy nevypadají, jsou ale neskutečně pohodlné a příjemné při chůzi.

Jsem moc spokojená.

Mám konečně možnost mít pocit, jako když chodím bosá i ve městě, kde bosky chodit nejde.

Skinners ponožkoboty jsou ideální na výlety, na chatu, chalupu, nebo na dovolenou, kde si chcete odpočinout a ulevit i nohám.

Jsou neskutečně lehoučké, takže je můžu nosit kamkoliv sebou.

Po nošení je prostě jen hodím do pračky, vysuším a můžu znovu vyrazit.

Skinners můžu nosit i k vodě – jsou lehoučké a vyplavou vždycky na hladinu, takže se nemusím bát, že mi uplavou.

Nejvíc ale miluju ten neskutečný pocit pohodlí u prstů na nohách. Když se přezuju do ponožkobot moje prsty si úžasně uleví. Občas mám pocit, že to jejich úlevné „áááách“ úplně slyším.

S ponožkobotami jsem moc spokojená. Jsem moc ráda, že jsem se odhodlala je vyzkoušet.

Pokud si chcete ponožkoboty prohlédnout, nebo koupit, klikněte zde: ponožkoboty Skinners

 

Na eshopu Skinners.cz nemají jenom ponožkoboty, ale i klasické městské barefoot boty. Určitě stojí za to si prohlédnout celý sortiment eshopu. Najdete tu spoustu krásných a kvalitních bot, a také informací o nich.

Stačí kliknout a vybírat zde: eshop Skinners.cz

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: