Recenze na knihy Co drží měsíc na obloze a Jeden rok v životě včely z nakladatelství Kazda.

22.08.2024 13:42

 

Pomalu končí prázdniny, a děti se začínají připravovat na nový školní rok.

 Já jsem se svými dětmi na konci prázdnin trošičku opakovala zábavnou formou počítání, zopakovali jsme si trošku psaní, ale hlavně jsme si vždycky četli.

Dokud byly děti malé, tak jsem si četla s nimi, starší děti už si četly samy, a pak jsme si o knížce povídali, abych věděla, jestli rozumí tomu, co četly.

Čtení je důležitou přípravou na školu. Děti si čtením nenásilně procvičí soustředění, porozumění textu a myšlení.

Během prázdnin se dětem do čtení moc nechce. Je dlouho vidět, takže si mohou hrát venku až do večera. Koncem srpna už ale není vidět tak dlouho, tak se můžou večer věnovat alespoň chvíli čtení. Lépe se jim pak nastupuje do školy – jsou klidnější a zase se začnou soustředit.  Po dvou měsících volna je to nutné.

Já jsem tentokrát vybrala na čtení knihy dvě. Je to kniha Co drží měsíc na obloze?, a druhá je Jeden rok v životě včely. Obě knížky jsou z nakladatelství Kazda. Mají tu krásné kníéžky o přírodě, a to já čtu moc ráda, a ráda z nich čtu i dětěm.

Obě knížky jsem vybrala cíleně, protože v srpnu jsme s vnuky často koukali na nebe, jestli nebudou padat hvězdy, a při té příležitosti se kluci začali ptát na měsíc a vesmír. Knížku o včelách jsem vybrala proto, že vnuka jedna včela štípla, tak byl velmi zaujatý tím, že se jí po štípnutí oddělí zadeček od těla. Takže jsme včelky vyhledali v knize.

Obě knížky vám představím jen krátce. Ono je vždycky lepší si knížku přečíst. Berte to spíš jako takové malé doporučení.

Knížka Co drží měsíc na obloze? je určena pro zvídavé děti od 10 let.

Není jen o měsíci, je v ní popsáno i spousta dalších zajímavostí o vesmíru.

Když se mě vnuci při pozorování noční oblohy začali na vesmír, měsíc a hvězdy ptát, trochu jsem se zapotila.

Jasně, vím, kdy letěl první člověk do vesmíru, kdy vystoupil první člověk z rakety na Měsíc, nebo jak se jmenoval náš, český kosmonaut. Ostatní informace o vesmíru ale mám jen obecné, nebo jsem je nedokázala klukům vysvětlit jednoduše.

A to právě dokáže tahle knížka.

Pokud máte čas, který chcete trávit se svými dětmi, čtěte spolu tuhle knížku. Je nabitá super informacemi o Měsíci a vesmíru, a je u ní spousta prostoru k vyprávění si a povídání. Knížka není poučná jen pro děti, i já jsem si z ní odnesla spoustu fajn vědomostí, které se právě díky povídání si o nich s dětmi nadlouho uloží do hlavy.

Dozvíte se například, proč Měsíc mění svou podobu. Jestli je na měsíci teplo, nebo zima a proč. Jak se dostal člověk na Měsíc, a jak vypadá odvrácená strana Měsíce. Dozvíte se, že příliv a odliv je způsoben právě Měsícem a jeho přitažlivostí. Kde se Měsíc vzal, a co na něm vidíme a slyšíme. Knížka je nabitá zajímavostmi podanými čtivou a srozumitelnou formou.

Na stránce nakladatelství si můžete poslechnout krátkou ukázku z knihy.

Pro představu tady jsou i některé ilustrace – abyste viděli, že kniha není jen psaný text, ale také krásné ilustrace.

Tuhle knihu můžete koupit i jako dárek. Navíc nestojí vůbec mnoho, může si ji koupit opravdu každý. Znalosti z téhle knížky pomůžou dětem i ve fyzice.

Knihu napsal Michael Büker, ilustrovala ji Tanja Wehr.

Knihu najdete po klinutí zde: Co drží Měsíc na obloze?

 

Druhá knížka se jmenuje Jeden rok v životě včely.

I tahle knížka je plná zajímavostí.

Doporučená je od 6 let, prohlížet a číst si ji můžete ale i s mladšími dětmi.

Je psaná velmi srozumitelně, a díky obrázkům si děti umí dobře představit, o čem si povídáte.

V knížce najdete spoustu zajímavostí. Jak už jsem zmínila, začali jsme ji číst, protože vnuka jedna včelka štípla, a chtěl o včelách vědět víc.

Protože včela byla celosvětově vyhlášena jako nejužitečnější tvor na světě, je dobře ji znát, a vědět, jak žije, a také jak se chová.

Mít znalosti třeba o tom, že včely mají svou královnu, která je matkou celého včelstva v úlu. 

Děti se dozví, kdo jsou trubci, proč se včely rojí, a jak sbírají pyl a tvoří med. Prostě jak se žije v každém úlu.

Mne nedávno překvapila informace, že jedna včelka za svůj život nasbírá a vyrobí asi tak jednu kávovou lžičku medu. Kolik včel tedy musí celý rok pracovat, aby si jedna rodina namazala ráno k snídani med na chleba. Tohle nás při nabírání medu vůbec nenapadne. Kolik je za každou lžičkou včelí práce. Proto se také o pracovitých lidech říká, že jsou pilní jako včelička.

Knížka je krásně srozumitelná, a čtivě psaná. Naše kluky velmi bavila. Myslím, že už se nebudou po včelách bezdůvodně ohánět, ani na včelu nevezmou plácačku. Už totiž vědí, jak je pro život na planetě důležitá.

Knížka je od autorů David Gerstmeier, Hannah Götteová, a Tobias Miltenberger.

Pokud si chcete tuto knížku prohlédnout, nebo koupit, klikněte zde: Jeden rok v životě včely.

 

Pokud si chcete s dětmi o přírodě číst jinou knížku, v nakladatelství Kazda si určitě vyberete.

Všechny informace, které si děti v těchto knížkách přečtou, se jim budou hodit ve škole, ale i v dospělosti - v běžném životě.

Navíc na stránkách nakladatelství najdete spoustu knížek za super ceny - zlevněné.

Vybírat si můžete na eshopu ze všech knih po kliknutí zde: Nakladatelství Kazda

 

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: