Recenze na hru Nezbedná písmenka od Vtech.

03.07.2024 15:39

 

 

Protože vnouček Robin začíná být zvědavý a rád se učí nové věci, pořídila jsem mu novou hru – Nezbedná písmenka od Vtech.

Písmenka teď Robin řeší na každém kroku.

Zajímá ho, jak které písmenko vypadá, a do jakého slova patří.

Takže chodíme, okukujeme nápisy a probíráme písmenka. Někdy mě překvapí, jak si pamatuje, co jsme si o písmenkách povídali, a správně písmenka řadí.

Nejnověji teď říkáme, na jaké písmenko slovo začíná, nebo končí, a naopak – jaké slovo by k písmenku přiřadil. Jde mu to skvěle, i když občas se ještě plete. To je ale normální. Je malý, a naučit se písmenka a abecedu je pro děti celkem obtížné. A když už se naučí, jak písmenka vypadají, je fajn mu ukázat i rozdíl mezi malými a velkými písmenky.

V tomto období musíme být my, dospělí, trpěliví. Nikdo se všechno nenaučí hned. Naučit se písmenka a abecedu je pro děti těžké, často dělají chyby. Takže musíme počítat s tím, že se děti budou plést, a říkat písmena špatně. A to i ta, co jsme jim už jednou (nebo dvakrát) vysvětlovali. Někdy je to těžké, a nervy nám trochu ujíždějí, pak je fajn místo opakování děti učit pomocí hry.

To, co nám, dospělým připadá jednoduché, vyžaduje od dětí spoustu přemýšlení a procvičování. Není to pro ně opravdu vůbec lehké.

Děti, které už písmenka umí, musí procvičovat, aby nezapomněly jednotlivá písmenka a jejich použití ve slovech.

Děti si musí nejdřív zapamatovat, jak které písmenko vypadá.

Hlavně těm malým to dělá trochu potíž.

Pokud s dětmi nebudete procvičovat jednoduché čtení a skládání slov, rychle to zapomenou. Je potřeba, aby si děti tyto dovednosti opravdu dobře zapamatovaly, aby se jim písmenka „uložila do hlavy“ tak, že je budou používat automaticky. Aby nad tvarem písmenka nemusely dlouho přemýšlet.

K tomuto procvičování jsou různé pomůcky. Nejčastěji s dětmi procvičujeme písmenka pomocí čtení v knihách. To ale některé děti moc nebaví – hlavně ty nejmenší.

Proto jsem ráda, že společnost Vtech vymyslela pro děti hru, která jim pomůže s učením abecedy, poznávání tvarů písmenek a hlavně – skládání jednoduchých slov.

Společnost Vtech a jejich hračky a hry vám představuji poměrně často.

Mám totiž Vtech hračky moc ráda – jsou krásně barevné, takže se dětem líbí, ale hlavně jsou naprosto bezpečné a děti kromě hraní vždycky něco učí.

Bezpečnost hraček je u Vtech na prvním místě.

Všechny hry a hračky jsou vyrobeny z naprosto bezpečných materiálů, které splňují všechny potřebné zdravotní a bezpečnostní atesty.

Hračky jsou testovány tak, aby se děti nikdy neporanily, nebo si hračkou neublížily. Hračky tak nejdou dětem rozebrat, nic z nich nejde odloupnut, nebo nějak odlomit.

Materiály jsou testovány pro bezpečné hraní. Tedy počítají s tím, že dětem hračky padají z ruky, že s nimi nezacházejí úplně šetrně, protože nemají ještě správně vyvinutou jemnou motoriku. To je velmi důležité – malé děti se všechno teprve učí.

Jsem ráda, že hračky Vtech jsou opravdu bezpečné a v podstatě nerozbitné.

 V podstatě když si to tak probírám, tak z hraček Vtech, které doma máme, se nerozbila ani jedna. Jen u některých drah pro auta se trošku uvolnily dílky, protože je rozebíráme a skládáme opravdu velmi často.

Vtech pro mne prostě znamená záruku kvality. Když tedy jdu vybírat hračky pro vnuky, nebo pro děti přátel, moje první cesta vede na eshop Vtech

Já mám hračky Vtech ráda i proto, že kromě hry děti vždycky něco naučí.

Některé hračky jsou určeny pro rozvoj jemné motoriky, jiné procvičují kromě motoriky i fantazii, a jiné zase paměť, nebo správnou výslovnost. To je pro mne důležité – hračky Vtech děti posouvají v dovednostech o krok dál.

Hra Nezbedná písmenka je hra, která děti formou hra učí abecedu a skládání slov. Je to hra velmi jednoduchá - na používání je snadná.

Hra je vhodná pro děti od 3 let. Nejvíc si podle mne s ní vyhrají předškoláci a děti mladšího školního věku.

Ty úplně nejmenší děti se nejdřív musí naučit jednotlivá písmenka.

Ve hře jsou použita písmenka malá, takže pro děti, které znají jen velká písmena je to zase posunutí o krůček dál. Tady je třeba s dětmi u hraní sedět, a písmenka s nimi procvičovat.

Trošku starší děti, a děti, které už písmenka umí, si procvičí abecedu – aby věděly, jak jdou jednotlivá písmenka za sebou. To je pak u hraní hry velkou výhodou.

U tohoto procvičování je prima s dětmi sedět a říkat:„Najdi písmenko A na stole.“, nebo „Najdi A na hrací desce.“, a takhle s dětmi procvičovat všechna písmenka i jejich pořadí na hrací desce.

Děti to docela baví, takže tohle procvičení netrvá většinou dlouho. Pokaždé mě překvapí, jak rychle jsou děti schopné si při učení písmenka zapamatovat. U tohoto procvičování vidíte, jak rychle děti dokážou nasát jednotlivé informace, a po poměrně krátké době získají jistotu při hře i v abecedě. Pokud děti mají trošku problém v řazení písmenek abecedy, zkuste si s nimi ta písmenka zpívat na nějakou melodii – u nás se to velmi osvědčilo. Děti si pozpěvovaly abecedu skoro pořád a naučily se ji tak rychlostí blesku.

Když děti zvládají písmenka a abecedu, můžete začít se skládáním jednoduchých slov.

To už je pro děti celkem výzva, protože si musí zapamatovat nejen písmenka, ale i jejich místo na hrací desce. O to větší radost pak mají.

Starší děti, předškoláci a malí školáci pak mohou hru hrát už podle pravidel, která byla u hry.

Tedy nastavit si časomíru, a skládat slova podle času.

Samotná hra se skládá z hrací podložky, na které jsou písmenka, časomíra a tlačítko Stop/Start. Ke hře patří ještě herní karta a karta se slovy. Herní karty a karty se slovy si ale můžete s dětmi vyrobit i další – vlastní.

Před začátkem hry je třeba vyndat písmena a poskládat je vedle podložky držátky nahoru.

Tlačítko časomíry nastavte do polohy Stop. Pak si nastavte časomíru podle vlastního uvážení. Nejmenším dětem doporučuji tu nejdelší.

Podložku fialové barvy zatlačte dolů, dokud nezapadne na svoje místo.

Pak začne hra. Hra má několik úrovní náročnosti. Podle toho, jak velké děti hrají. Všechny možnosti jsou vypsané v návodu, ale můžete si pravidla i sami podle sebe upravit.

Hlavní princip hry je takový:

Po spuštění časovače začnou děti skládat písmenka na svá místa tak rychle, jak to dokážou. Když poskládáte písmenka dřív, než doběhne časomíra, zmáčknete stop. Pokud to děti nestihnou, fialová deska vyskočí a písmenka se rozhází.

To je ta nejzákladnější varianta, kde se děti snaží složit ta nejkratší slova ze tří písmenek.

Další hry Stavitel slov I a II jsou popsaná v pravidlech.

Pak je ještě hra Bomba pro více hráčů. Tam si děti podle počtu hráčů rozlosují písmenka. Kdo má písmenko a, začíná hrát. Po odstartování času děti postupně umisťují po jednom písmenku. Kdo nestihne umístit písmenko před ukončením časomíry, ten je vyřazen.

Jak už jsem ale zmínila, hry můžete hrát i vlastní, podle vlastních pravidel.

Tahle hra je ideální pro předškoláky a mladší školáky na procvičování písmenek a slov.

Hlavně o prázdninách je třeba myslet na to, že děti si potřebují občas připomínat písmenka – to je důležité hlavně u prvňáčků.

Forma hry je to nejlepší procvičení.

Hra děti baví, a vůbec při tom netuší, že se vlastně učí.

Pokud si chcete hru prohlédnout, nebo koupit, klikněte zde: Nezbedná písmenka

 

 Videoukázku najdete zde: video Nezbedná písmenka 

Celý sortiment hraček a her Vtech najdete po kliknutí zde: eshop Vtech.cz

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: