Léto je u většiny z nás spojené s grilováním.
Já mám grilovaná jídla moc ráda. Ugrilovat lze v podstatě všechno, co vám chutná – sýry, maso, zelenina, ryby – každý si najde to svoje oblíbené grilované jídlo.
Já mám ráda z grilu skoro všechno. Chuť grilovaného jídla je mi příjemná, navíc je to jídlo o něco zdravější, než připravované na pánvi. Taky mi připadá, že grilovaná jídla chutnají pokaždé trochu jinak, protože nikdy nedáte naprosto stejný poměr ingrediencí do marinád a dipů.
Takže si chuť grilovaných jídel opravdu užívám.
Někdy ale nejde jen o jídlo, ale i o příjemné posezení u grilu. I to je na grilování moc fajn.
Pokud mám volbu a mohu si vybrat, co budeme grilovat, volím hamburgery. Já je mám strašně ráda.
Možná proto, že jsem z generace, která hamburgery doma v dětství nezažila, ochutnala jsem je až po Sametové revoluci, když u nás v Čechách otevřeli první pobočky McDonald občerstvení.
Maso v housce mi učarovalo tak, že jsem si začala připravovat svoje domácí hamburgery. Tehdy ovšem z klasických housek. Pochutnala jsem si já i rodina, o tom žádná, ale z klasické housky to prostě nikdy opravdový hamburger není. Na to je potřeba dobrá bulka.
Hamburgerové bulky si můžete upéct doma, nebo si je koupit. Já jsem si zkoušela péct bulky doma, ale je to spousta času v kuchyni, a ne vždy se mi povedly. Tak jsem zkusila kupované. A ejhle, najednou hamburger chutná tak, jak má.
Já mám v oblibě bulky od Penamu. Mají je totiž hned v několika variantách – větší i menší, jen tak samotné i se sezamem. Ty sezamové jsou vynikající.
Všechny jsou velmi dobré. Můžete je použít jen tak samotné – studené – a do nich vložit hamburger s oblohou.
Já ale doporučuji bulky lehce prohřát na grilu. To je pak ta správná mňamka.
Bulky Penam jsou už rozkrojené, připravené k použití.
Skvěle chutnají s grilovaným sýrem a oblohou, nejlepší jsou ale s klasickým hamburgerem z mletého masa, nebo s trhaným masem.
Trhané maso si každý připravuje podle své chuti. Moje děti upřednostňují trhané hovězí pečené maso.
Já si na tomto „hambáči“ pochutnám, ale přesto nejlepší pro mne je ten s mletým masem.
Mám několik svých osvědčených receptů. Víceméně střídám ingredience, nikdy ale burgery nechutnají stejně, protože poměr surovin je vždycky trošku jiný.
To je u mě to správné „kouzlo hamburgeru“.
Perfektní je i to, že jsou poměrně rychle udělané, a milují je i děti, protože se jim dobře koušou.
Takže pro příklad:
Hovězí burger s tymiánem podle Zdeňka Pohlreicha:
1 ks středně velké cibule
3 - 4 ks rajčata
20 g pepř mletý zelený
20 -30 g tymián čerstvý
5 ml worcestrová omáčka
750 g mleté maso - hovězí
6 ks houska na hamburger
sůl
15 g francouzská hořčice
Ve velké míse smíchejte všechny ingredience na burgery a dobře promíchejte. Ze směsi vytvořte 6 placatých bochánků. Bochánky zakryjte mikrotenovou fólií a uložte do lednice. Grilujte z každé strany alespoň 6 minut. Na spodní půlku housky dejte list salátu (nebo rukolu), na něj maso, cibuli, plátek rajčete, omáčku (majonézu, nebo dip jaký máte rádi) dle chuti a přiklopte druhou půlkou housky.
Nebo: Hovězí karbanátkový burger
800 g mletého hovězího masa
1 vejce
3-4 stroužky česneku
svazek petrželky
mletý pepř
sůl
Maso smícháme s vejcem, drceným česnekem, sekanou petrželkou, ochutím pepřem a solí.
Necháme chvilku odležet a tvarujeme karbanátky, které pokládáme na gril
4 plátky čedaru
4 lístky hlávkového salátu
1 bílá cibule
kečup
plnotučná hořčice
Rozkrájené housky dáme rozpéct na gril, po rozpečení vždy jednu půlku potřeme kečupem, druhou hořčicí, obložíme karbanátkem, plátkem čedaru, plátkem salátu, kolečkem cibule.
Tenhle karbanátkový burger chutná hodně dětem.
Pokud chcete trochu zdravější, a přitom rychlý hamburger – večeře za 10 minut: tak třeba :
Veganský plátek burgeru (koupíte už připravený v obchodě)
Veganský sýr na kokosové bázi
Domácí salát ze zahrádky
Rajče
Trochu omáčky barbecue s chilli (dětem kečup)
Ogrilovaná houska a je na světě super večeře.
Plátky rajčete můžete nahradit plátkem červené řepy.
Prostě když je dobrá houska, je to už jen o vymýšlení nových receptů na skvělé a rychlé jídlo. Housky na hamburger od Penamu mají poměrně dlouhou trvanlivost, takže je v pohodě můžete mít doma připravené a kdykoliv použít.
Pokud nechcete zrovna grilovat, a chcete tip na skvělou snídani, svačinu, nebo večeři hotovou za pár minut, doporučuji Toustis.
Toustis jsou takové malé bulky už rozkrojené a připravené na podávání. Můžete tedy do nich vložit třeba šunku, nebo sýr, a zavřít jako když děláte toust, nebo je můžete úplně rozevřít a každou část konzumovat zvlášť.
Toustis je v Penamu vyráběn ve dvou variantách – světlé a tmavé. Záleží na vás, jaké pečivo máte rádi. Já mám raději světlé, ale u Toustis mi chutnají oba typy stejně.
Někdo má rád Toustis jen tak samotný, studený – jako sendvič. Prostě vybalit, rozevřít a podávat třeba s míchanými vajíčky, pomazánkou, nebo třeba tvarohem.
Já se přiznám, že tahle varianta „nastudeno“ není moje oblíbená.
Já Toustis miluju teplý – buď jako klasický toust připravený v toustovači, nebo rozpečený na pánvi, nebo v topinkovači.
Horký Toustis chutná báječně a velmi příjemně křupe. Je skvělý, opravdu si na něm pochutnávám.
Navíc jsou to kolečka menší, než u toustového chleba, takže je to ideální porce na svačinu, nebo snídani i pro menší děti.
Pozor, Toustis nemá ale strukturu toustového chleba. Je to takový bochánek, takže ve výsledku tousty z něj chutnají úplně jinak.
Menší velikost Toustisů mi vyhovuje – je tak akorát na zasycení, ale přitom se nepřejím.
Toustis má příjemnou chuť – něco mezi bílým pečivem a chlebem.
Každý Toustis je už rozkrojený, připravený k použití.
Jediné, co bych vytkla – ale to je opravdu jen drobnost, která je jen mým dojmem – je balení Toustis.
V jednom tom balení jsou totiž 3 Toustis bulky. No, a když máte toustovač na dvě bulky, vždycky vám jedna zbude. Ideální by bylo balení po dvou, nebo po čtyřech. Ale to je jen můj pocit.
Doufám, že jsem vás dostatečně nalákala, a udělala vám chutě. Doba grilovací začíná, tak si nakupte dobré bulky na hamburger a pochutnejte si. Bulky jsou k dostání ve většině supermarketů a hypermarketů.
—————
Přihlaste se k odběru novinek: