Rebarborový koláč od Josefa Maršálka

07.06.2024 11:44

Budete potřebovat plech o velikosti 30x40cm a hodinu času na přípravu plus nějaký ten čas na kynutí těsta

Na těsto si připravte:

  •    250 g hladké mouky
  •    40 g cukru krupice
  •    100 g plnotučného mléka 
  •    60 g másla 
  •    10 g droždí
  •    1 vejce M
  •    1 citron – kůra
  •    4 g soli

Na tvarohový krém si připravte:

  •    250 g plnotučného tvarohu 
  •    200 g zakysané smetany 
  •    50 g cukru moučka
  •    10 g vanilkového cukru

Na drobenku si připravte:

  •    80 g hladké mouky
  •    40 g másla 
  •    40 g cukru krupice
  •    2 g soli

Na dokončení:

500 g rebarbory
50 g cukru krupice

Jdeme na to:

Na těsto navážíme do mísy všechny ingredience (kromě másla) a hněteme asi dvě až 3 min. Poté přidáme máslo a pokračujeme, dokud nezískáme hladké a nelepivé těsto, které necháme na teplém místě asi 2 hodinu vykynout. Poté ho přeneseme na pečící papír a pomoučenými prsty ho opatrně roztáhneme do velikosti plechu, na kterém budeme péct. Těsto i s papírem přeneseme na plech a potřeme tvarohovým krémem, který jsme připravili smícháním všech ingrediencií. Na tvarohový krém naneseme na kousky nakrájenou rebarboru a případně jahody, kterou ještě pocukrujeme. Koláč hustě posypeme drobenkou připravenou ze všech ingrediencií. Můžeme do ní přidat 1 až 2 g mleté skořice či mletého zázvoru. Koláč necháme asi půl hodiny dokynout. Pečeme ho na horkovzduch při 200C asi 14-15 minut. Necháme vychladnout a před podáváním pocukrujeme.

Zdroj receptu: Babiččina volba foto J.Maršálek

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: