Podzimní perníkoví šneci s dýňovou náplní

20.10.2023 12:01

Suroviny

těsto

  •    250 ml plnotučného mléka
  •   100 g másla
  •   1 vejce
  •    500 g hladké mouky
  •   1/2 lžičky kardamomu
  •    50 g cukru moučka
  •    špetka soli
  •    1 sáček sušeného droždí nebo 1/2 kostky čerstvého

náplň

  •    150 g třtinového cukru
  •    100 g másla
  •    3 lžičky perníkového koření Avokádo
  •    120 g najemno rozmixované syrové dýně Hokaido

na potření

  •    100 g másla
  •    6 lžic javorového sirupu

Postup

Mléko ohřejte tak, aby bylo vlažné. Do mouky přimíchejte sušené droždí, cukr, kardamom, špetku soli. Přilijte rozpuštěné máslo a vyklepněte vejce. Přidejte mléko. Vypracujte měkké těsto.

Těsto nechejte v míse kynout, přikryté utěrkou nebo potravinářskou fólií. Bude to trvat hodinu. Těsto za tu dobu zdvojnásobí svůj objem.
Mezitím si připravte skořicovou náplň. Máslo rozpusťte, vmíchejte do něj cukr, mixovanou dýni a perníkové koření. Když budete čekat, až vám těsto vykyne, máslo s cukrem opět trochu ztuhne. Nevadí. Bude mít ideální konzistenci k potírání těsta. Vykynuté těsto rozdělte na dva díly. Zpracujte je po jednom.

Rozválejte polovinu těsta do tvaru obdélníku. Potřete polovinou dýňovo perníkové náplně. Kdo chce, může ještě posypat nasekanými ořechy. Zamotejte těsto do tvaru rolády. Pevně utahujte. Zavinujte těsto tak, aby vzniklá roláda byla delší, ne široká.

Z rolády krájejte kolečka široká 2-3 cm. Pokládejte je na plech vyložený pečícím papírem nebo do zapékací misky vymazané máslem. Ještě pěkně upravte, ať jsou části těsta k sobě pěkně přitisknuté a ať nemáte místo kolečka šišku. Mezi jednotlivými kousky nechejte trochu rozestupy, těsto ještě dost nakyne. Nechejte kynout půl hodiny na teplém místě. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C, 25 až 30 minut. Ihned po vytažení potřete rozpuštěným máslem smíchaným s javorovým sirupem.

zdroj https://zena-in.cz/clanek/podzimni-pernikovi-sneci-s-dynovou-naplni ,  foto: Alena Kolaříková

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: