Podzimní jablečný koláč

10.09.2021 10:57
  • Těsto
  •   100 g hladké mouky
  •   100 g polohrubé mouky
  •   špetka soli
  •   100 g másla pokojové teploty
  •   1 žloutek
  •   2–3 lžíce studené vody
  •  

 Náplň

 

  •   6  středně velkých jablek
  •   3 lžíce cukru krupice (nejlépe přírodního)
  •   1 lžička skořice
  •   30-50 g cukru moučka
  •   30 g másla
  •   4–6 lžiček meruňkové  zavařeniny
  •   2 lžíce aromatického alkoholu (např.  třešňovici, ne tuzemský rum)
Postup přípravy:
  1. Máslo necháme povolit a nakrájíme ho na kostičky. Zasypeme moukou a špetkou soli a rukou nebo v robotu vypracujeme velmi sypkou drobenku.
  2. Přidáme žloutek a zapracujeme ho do drobenky. Potom po lžicích přidáváme vodu a zaděláváme ji do těsta. V momentě, kdy se těsto začne formovat tak, že z něj jde vytvořit koule, vodu už nepřidáváme.
  3. Těsto pomocí prstů natlačíme do koláčové formy 25-27 cm v průměru. Já mám skleněnou formu a tu není potřeba vymazávat, pokud máte plechovou a těsto se přichytává, vyložte jí pečícím papírem a těsto vymačkejte na něj.
  4. Troubu zapneme na 180°C (horkovzduch na 160°)
  5. Jablka oloupeme a zbavíme jádřinců. Jedno jablko nakrájíme na dva milimetry silné měsíčky a odložíme stranou. Zbytek jablek nakrájíme na menší kostičky.
  6. V míse smícháme skořici a cukr moučka. Cukru použijeme tolik, aby jablka byla tak akorát proslazená. Máme-li sladká, použijeme jen 30 g cukru (nebo i méně), pokud máme kyselá, dáme cukru 50 g.
  7. Jablka  nakrájená na kostky vložíme do mísy a smícháme je se skořicovým cukrem tak, aby bylo všechno ovoce rovnoměrně obalené. Tuto směs navrstvíme na těsto.
  8. Plátky jablek vyrovnáme na náplň do dvou soustředných kružnic. Jablka posypeme cukrem krupice a poklademe na ně tenké plátky másla.
  9. Formu vložíme do trouby a pečeme 45 minut. Poté pustíme asi na 5 minut gril - cukr by měl začít karamelizovat, ale nesmí se spálit. Poté troubu vypneme a koláč necháme asi 5 minut uvnitř.
  10. Mezitím si v kastrůlku svaříme meruňkovou zavařeninu s alkoholem (stačí ohřát k první bublince a pak stáhnout z plotny). Pokud budeme koláč servírovat i dětem, místo alkoholu použijeme vodu).
  11. Koláč vyndáme z trouby a ještě horký ho potřeme svařenou meruňkovou zavařeninou.
  12. Podáváme vychlazené
  13. zdroj recept i foto:https://www.pidak.cz/recept-podzimni-jablecny-kolac/
  14.  

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: