Léty prověřený recept podle fenomenální kuchařky Jany Florentýny Zatloukalové a její Kuchařky pro dceru.
S tímto cukrovím máme vtipnou historku. Pár dní před Štědrým dnem, zrovna když byl základ na tohle cukroví v hrnci, přijeli na návštěvu kamarádi. Čokoládový krém na lanýže jsme snědli lžičkami rovnou z hrnce a od té doby se u nás vždycky dožadují toho „cukroví z hrnce“. Nejjednodušší cukroví na světě :-)
Do malého kastrůlku odvažte smetanu, máslo a cukr. Za stálého míchání zahřívejte na středně silném ohni, avšak jen do okamžiku, než se cukr i máslo rozpustí. Pak ihned odstavte, přidejte najednou všechnu nalámanou čokoládu a vařečkou míchejte, dokud se všechna dobře nerozpustí. Tuhle směs uložte do druhého dne do chladu, aby ztuhla.
Rozložte na sebe dva nebo tři obyčejné papírové ubrousky a na ně doprostřed prosijte kakaový prášek. Lžičkou odkrajujte z dobře ztuhlé lanýžové hmoty menší kousky, bleskově je poněkud zaoblete konečky prstů a vzápětí obalte v kakau. Jde to velmi snadno, když střídavě nadzvedáváte všechny čtyři okraje ubrousků a nutíte tak kuličky putovat kakaovým práškem. Oklepejte a přendejte do malých papírových košíčků.
Před snědením ostatními braňte vlastním tělem a před rychlou zkázou chraňte chladem.
OREO sušenky důkladně rozmixujeme. K sušenkové drti přidáme mascarpone, najemno nasekanou bílou čokoládu a rum. Vše spojíme v těsto, ze kterého tvoříme malé kuličky. Ty dáme alespoň na hodinu do lednice, aby se zpevnily. Nakonec kuličky obalíme v kakau.
Všechny suroviny smícháme a vypracujeme těsto, které necháme alespoň hodinku odpočinout v lednici. Poté tvoříme malé kuličky a obalíme v kokosu.
Skladujeme v chladnu - v lednici nebo ve spíži.
zdroj recepty a foto:https://zena-in.cz/clanek/nepecene-cukrovi-na-posledni-chvili-1
—————
Přihlaste se k odběru novinek: