Recept z burizonů, slazeného kondenzovaného mléka, másla a cukru. Toto nepečené cukroví je vhodné i pro bezlepkovou dietu.
Ingredience:
1 ks | kondenzovaného slazeného mléka (Salko) |
1 ks | sáček burizonů |
170 g | cukru |
125 g | másla |
čokoládová poleva | |
papírové košíčky |
Postup:
1. Cukr nasypeme do hrnce a zahříváme tak dlouho, až nám zkaramelizuje
2. Hrnec necháme na horké plotně a postupně, za stálého míchání, přidáváme slazené mléko a máslo
3. Přisypeme burizony a vše promícháme
4. Hmotu necháme částečně vychladnout a pak z ní tvoříme kuličky
5. Rozehřejeme čokoládovou polevu a burizonové koule polevou ozdobně pocákáme
6. Koule nakonec vložíme do papírových košíčků.
Doporučení:
Pokud kuličky tvoříme mokrou rukou, bude jejich povrch matný, budeme-li kuličky tvořit rukama pomazanýma tukem, povrch kuliček bude lesklý.
zdroj: https://www.receptyonline.cz/recept/jidlo/burizonove-koule/
200 g | hořké čokolády |
75 g | mléčné čokolády |
30 g | whisky |
20 g | másla |
15 g | medu |
175 ml | smetany |
hořká čokoláda na namáčení | |
sezam, kakao a skořice na obalení |
1. Smetanu a med přivedeme k varu, obě čokolády rozpustíme spolu ve vodní lázni, odstavíme
2. Přimícháme smetanu s medem, whisky a rozpuštěné máslo, opravdu pořádně promícháme
3. Připravíme si 2 plechy vyložené pečícím papírem a lžičkou klademe stejně velké hromádky, asi jako 2 lískové oříšky u sebe, nevadí, že hromádky nejsou vzhledné, dáme do lednice na 20 minut, i klidně déle, musí to být jako plastelína
4. Po vyndání tvarujeme z každé hromádky kuličku, pracujeme rychle
5. Rozpustíme si hořkou čokoládu, každý lanýž napíchneme na párátko a namočíme do prochladlé, ale stále tekuté čokolády, rychle položíme do misky, ve které máme bud kakao, skořici nebo sezam
6. Obalíme a dáme ztuhnout do lednice.
Vodní lázeň – Nádobu s pokrmem vložíme do hrnce do poloviny naplněného horkou vodou, kterou udržujeme těsně pod bodem varu.
zdroj: Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová
Rozpis na cca 22 ks: | |
140 g | dětských piškotů |
125 g | tvarohu |
100 g | mletého cukru |
80 g | strouhaného kokosu |
60 g | másla |
2 lžíce | mléka |
vanilkový cukr | |
Na ozdobu: | |
čokoládová poleva | |
plátky mandlí na křidélka | |
kandované ovoce na zobáčky | |
bílková poleva |
1. Polovinu piškotů rozmačkáme válečkem na nudle, přisypeme kokos, část cukru, máslo i mléko a vypracujeme těsto
2. Formičky na včelí (vosí) úly vysypeme cukrem, do každé dáme kousek těsta, prstem promačkáme a pak těsto vyklopíme
3. Až máme těsto zpracované, umícháme tvaroh s cukrem a po částech plníme do připravených tělíček budoucích tučňáků, nakonec zespodu každého tělíčka přitiskneme piškot
4. Tělíčka tučňáků namočíme do rozpuštěné čokoládové polevy (máčíme hlavičky a polovinu těla, vytvoříme tak fráčky)
5. Křidélka z mandlí lepíme těsně před zaschnutím čokolády, nebo je později můžeme přichytit bílkovou polevou
6. Zobáčky vytvoříme pomocí nože, do malé dírky v hlavičce zapíchneme nejlépe červený kousek kandovaného ovoce
7. Nakonec očka tučňáků namalujeme pomocí bílkové polevy.
zdroj: https://www.receptyonline.cz/recept/jidlo/kokosovi-tucnaci/
—————
Přihlaste se k odběru novinek: