Ve vlažném mléce rozmíchejte rozdrobené droždí a nechte 10–15 minut odpočívat při pokojové teplotě. Do velké mísy prosejte polohrubou mouku, přidejte cukr krupici, špetku soli, vejce, slunečnicový olej a za postupného přilévání drožďové směsi vypracujte hladké a vláčné těsto.
Jakmile se těsto začne při hnětení oddělovat od stěn mísy, vytvarujte z něj kouli, vraťte ho do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout při pokojové teplotě do dvojnásobného objemu (60–90 minut).
Mezitím připravte drobenku. Hrubou mouku, cukr krupici, špetku soli a máslo dejte do mísy a prsty vše důkladně promněte. Drobenku uložte v chladničce až do použití.
Troubu předehřejte na 180 °C. Vykynuté těsto vyklopte na slabě pomoučený vál a jemně ho rozválejte na obdélník o rozměrech cca 30 × 40 cm. Plát těsta přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
Poklaďte ho půlkami švestek řeznou plochou nahoru, posypte 2 lžícemi cukru krupice, mletou skořicí a na závěr drobenkou. Pečte v předehřáté troubě dozlatova (30–35 minut).
zdroj recept i foto: https://fresh.iprima.cz/recepty/kynuty-svestkovy-kolac