Nadýchaná bublanina se švestkami nebo blumami

16.08.2024 13:53

 

 

Suroviny

  •   500 g švestek
  •   4 vejce
  •   200 g cukru krupice
  •   250 g polohrubé mouky
  •   1 prášek do pečiva
  •   1 vanilkový cukr
  •   100 ml mléka
  •   100 ml oleje
  •   špetka soli
  •   máslo nebo olej a mouka na vymazání formy

Postup

Předehřejte troubu na 180 °C. Švestky omyjte, rozpulte a vypeckujte. V míse vyšlehejte vejce s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny.
Postupně přidávejte mléko a olej, stále míchejte.

V jiné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Suché ingredience postupně přisypávejte k vejci s cukrem a důkladně promíchejte, aby vzniklo hladké těsto. Plech nebo formu na pečení vymažte máslem a vysypte moukou.

Těsto nalijte do připravené formy a rovnoměrně rozetřete. Na těsto naskládejte švestky řeznou stranou nahoru. Pečte v předehřáté troubě asi 30-40 minut, dokud bublanina nezíská zlatavou barvu a špejle zapíchnutá do těsta nevyjde čistá.

Upečenou bublaninu nechte vychladnout, krájejte a podávejte.

 

Pečlivé míchání:
Po přidání mouky míchejte těsto jemně a opatrně, aby se nesrazilo. Cílem je zachovat co nejvíce vzduchu.

Příprava plechu:
Plech na pečení vymažte máslem a vysypte hrubou moukou nebo strouhankou, aby se bublanina nepřilepila. Můžete použít i pečicí papír pro snadnější vyjmutí koláče z plechu.

Pečení:
Bublaninu pečte v předehřáté troubě na 170–180 °C přibližně 25–35 minut, dokud není povrch zlatavý a těsto upečené. Pokud si nejste jisti, zda je bublanina hotová, proveďte test špejlí – pokud ji zapíchnete do středu a vyjde čistá, bublanina je upečená.

Neotevírejte troubu příliš brzy:
Prvních 20 minut neotevírejte troubu, aby bublanina neklesla. Po tomto čase můžete zkontrolovat, jak se peče, a případně otočit plech, aby se pekla rovnoměrně.

Chlazení a podávání:
Po upečení nechte bublaninu mírně vychladnout na plechu, aby se ustálila. Poté ji můžete nakrájet a podávat. Výborně chutná samotná, ale můžete ji ozdobit šlehačkou nebo lehce poprášit moučkovým cukrem. Bublanina je nejlepší čerstvá, ale můžete ji uchovat i na druhý den. Uložte ji do vzduchotěsné nádoby, aby zůstala vláčná.

zdroj: https://zena-in.cz/clanek/nadychana-bublanina-se-svestkami-nebo-blumami, foto Alena Kolaříková

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: