Na grilování i zapékání v troubě je nejlepší litinová pánev Brizoll Monolit

22.05.2018 12:46

Konečně je venku letní počasí. A k létu patří grilování. Všichni milujeme posezení s přáteli u grilu.

Ráda bych vám proto představila pánev, která se na letní grilování opravdu hodí. Je to litinová pánev - zapékací mísa Brizoll Monolit.

Litinové nádobí Brizoll jsem vám už představila při recenzi pánve na palačinky. Tahle pánev je ale ještě lepší – můžete ji totiž využít na spoustu způsobů – doma i venku na grilu.

Litinové nádobí Brizoll je vyrobeno z kvalitní litiny vhodné na domácí použití. Před prvním použitím je třeba pánev připravit –

Návod na přípravu nádobí k použití:

Umyjte výrobek v teplé vodě s čistícím prostředkem a důkladně osušte!

Předehřejte nádobí na varné desce jakéhokoliv typu nebo v troubě při teplotě 175 – 200°C (bez dřevěného madla) s použitím soli 15 – 20 min.

Nechte vychladit, promažte rostlinným olejem.

Nádobí je připravené k použití!

Nádobí není vhodné na mytí v myčce. Umýt jde ale velmi lehce, není třeba ho nijak drbat, díky promazání olejem se na něm jídlo nepřipaluje a umýt jde jen houbičkou.

Já jsem zkoušela tuhle pánev na vaření, na zapékání a při grilování. Mám plynový sporák, takže jsem zkoušela použít jako klasickou pánev – na smažení i na vaření jídel jako je v čechách oblíbená „Čína“ a jsem velmi spokojená. Litina se rozpálí poměrně rychle a dlouhou dobu pak držela teplo.

Recept, který jsem v pánvi zkoušela připravit:

Kuřecí maso se zeleninou na čínský způsob:

3 kuřecí prsní řízky jsem nakrájela na kostičky, naložila na 2 hodiny s olivovým olejem, osolit, opepřit, přidat trochu tymiánu

Mezitím jsem si připravila na kousky nakrájenou hlívu ústřičnou (kdo nemá rád, může nahradit žampiony, nebo houby vynechat), na nudličky nakrájenou mrkev, 1 žlutou a 1 červenou papriku (kapii), cibuli na měsíčky, 2 stroužky česneku,sklenici bambusu a menší hlavičku čínského zelí na kousky nakrájet

Do rozpálené pánve jsem dala orestovat naložené maso, restovala jsem s cibulí a česnekem na plátky pokrájeným, pak postupně přidávala mrkev, houby, papriku a před koncem restování jsem přidala trochu sojové omáčky a worcesterské omáčky a úplně nakonec čínské zelí – to už restujte jen krátce.

Další způsob, jak lze pánev využít je k zapékání.

Vynikající jsou třeba Francouzské brambory. Já je připravuji z vařených brambor, kdo je připravuje ze syrových brambor, bude muset asi v začátku zapékání použít alobal na překrytí, aby měl brambory rychleji měkké.

Francouzské brambory

 1 kg brambor

 1 středně velká cibule

 250 g uzeného masa nebo šunky

2 vejce

 200 ml smetany na vaření

 250 g tvrdého sýru

 olej na vymazání zapékací misky

 sůl , pepř a drcený kmín

Brambory uvaříme v osolené vodě ,pak je slijeme a necháme vychladnout. Pak je oloupeme a nakrájíme na kostičky. Uzené maso nebo šunku nakrájíme na malé kostičky a cibuli na kolečka. Vejce rozšleháme spolu se smetanou,pepřem a kmínem.Pokud chcete přidat ještě jiné bylinky (třeba libeček), je dobře je vmíchat do vajec,aby se dostyly do všech vrstev brambor.. Na dno vymazané misky dáme brambory, na ně vrstvu cibule a uzeného masa, nahoru opět brambory. Zalejeme Vaječnou směsí a nakonec zasypeme sýrem (já sýr dávám až před koncem zapékání) a dáme zapéct do vyhřáté trouby (cca 200 stupňů) alespoň na 20 – 25 minut, aby vejce nebyla syrová.

No a na grilování je tahle pánev nejlepší. Konečně nebudete muset shánět alobalové misky na gril – tahle pánev zvládne gril i ohniště. A připravená je doma kdykoliv, nezaskočí vás tedy žádná nečekaná návštěva, grilovat můžete kdykoliv. Pokud nechcete grilovat, nebo nemáte gril, pánev můžete pouřít i na ohništi s roštem.

Já protože mám doma 4 teenagery, hodně často na grilu kromě klasického nakládaného masa griluji i hamburgery. Všichni je milují a na téhle pánvi jsou opravdu skvělé.

HAMBURGERY

750 g mletého hovězího masa (je lepší než míchané)
pepř (nejlépe zelený)
15 – 20 gramů nasekaný čerstvý tymián (je lepší než sušený)

1 lžíce worcestrové omáčky
1 lžíce hořčice
sůl
housky  na burger
salát ( já dávám ledový)
1 cibuli, nakrájenou na plátky
 rajčata, nakrájená na plátky

Okurka na plátky

Plátek sýra, kdo má rád opečenou slaninu – fantazii se meze nekladou
kečup, majonézu, dip – podle chuti

Pokud nemáte rádi burgery, zkuste klasický steak.

 Steak na grilu

Nejlépe z roštěnce. 

Marináda: Olivový olej, rozmarýn, tymián a oregáno v hmoždíři rozetřete paličkou,aby se chutě spojily a potřete plátky masa. Nechte marinovat alespoň 2 hodiny a pak grilujte jak jste zvyklí.

Grilovací pánev z litiny je ideální na každé grilování. Nemusíte shánět žádné alobalové misky, pánev je vždy připravená (a zvládne v pohodě i ohniště, pokud nemáte po ruce gril). Je z velmi kvalitní litiny, při správném zacházení vám vydrží na spoustu let. Kromě grilování ji mimo sezónu můžete použít i doma na zapékání v troubě. Pokud máte rádi kvalitu, tahle pánev vás určitě nadchne a potěší. Dobrou chuť.

 

Pokud si chcete koupit litinovou pánev na gril, kliněte zde:  Litinová pánev Brizol l Monolit

pokud si chcete prohlédnout i ostatní litinové nádobí Brizoll, klikněte zde: Litinové nádobí Brizoll

 

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: