Citronový tymián (není nutný,ale je to s ním vynikající)
Do větší mísy dejte mouku, studené máslo nakrájené na menší kousky, cukr, žloutky a kůru z citronu.
Vanilkový lusk rozřízněte a špičkou nože z něho stáhněte zrníčka. Přidejte je k ostatním surovinám v míse a vypracujte krásně hladké těsto.
Vypracované těsto zabalte do potravinové fólie a dejte minimálně na hodinu odležet do lednice.
Mezitím si připravte náplň. Rebarboru omyjte, odspodu ji oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Do kastrůlku vsypte cukr a na středním plameni z něj udělejte karamel.
Poté přihoďte rebarboru a vše zalijte šťávou z citronu. Směs nechte svařit na požadovanou hustotu a nechte lehce vychladnout.
Troubu předehřejte na 175 °C. Vychlazené těsto rozválejte na středně tenký plát a vyložte s ním dortovou formu o průměru 28 cm, kterou předem lehce vymažte máslem. Těsto, které přesahuje přes okraje, seřízněte a schovejte na finální zdobení.
Korpus propíchejte na pár místech vidličkou, vyložte pečicím papírem, zasypte fazolemi nebo jinými luštěninami a dejte na 15 minut předpéct do trouby.
Poté korpus vyndejte, odstraňte pečicí papír s fazolemi a na korpus vlijte rebarborovou směs, na kterou naskládejte omyté čerstvé maliny.
Ze zbylého těsta udělejte proužky a na povrchu koláče z nich vytvořte mřížku.
Proužky těsta potřete rozšlehaným vajíčkem a celý koláč vraťte do trouby.
zdroj recept i foto: https://www.gustoacademy.cz/recepty/detail/mrizkovy-kolac-s-rebarborou?utm_source=zena-in&utm_medium=db&utm_campaign=2023_Gusto+Academy+Ongoing&utm_content=M%C5%99%C3%AD%C5%BEkov%C3%BD+kol%C3%A1%C4%8D+s+rebarborou+a+malinami