Na těsto
Na potření koláčů
Drobenka
Připravte si teplé mléko a dejte do něj cukr, rozdrobte droždí a dejte na teplé místo, dokud se nevytvoří pěkné bublinky. Dejte mu čas! Je to ta nejdůležitější část.
Do mísy dejte všechny suroviny na těsto, nakonec i kvásek. Uhnětejte v robotu těsto, lehce lepivé.
Nechejte kynout na teplém místě necelou hodinu.
Vykynuté těsto vyválejte na pomoučeném vále, široké cirka 5 milimetrů, rozdělte ho nožem na 15 čtverečků a naplňte povidly. Vytvořte plněné bochánky a nechte kynout v pokojové teplotě, přikryjte ideálně potravinářskou fólií.
Kynutí dejte opět necelou hodinku.
Předehřejte troubu na 170 °C.
Vykynuté koláčky potřete rozšlehaným vejcem s plnotučným mlékem, potřete nahoře troškou povidel (cca jedna lžička povidel bude stačit) a posypte drobenkou.
A jde se péct! Pečení trvá 20 až 25 minut. Do zlatova.
zdroj https://zena-in.cz/clanek/dozlatova-vypecene-moravske-kolace-s-povidly , foto Elizabeth Lore
—————
Přihlaste se k odběru novinek: