Moravské koláče s povidly

29.07.2022 13:27

Suroviny

Na těsto

  •   250 g hladké mouky 
  •   250 g polohrubé mouka
  •   100 g změklého másla nebo Hery
  •   3 lžičky citrónové kůry
  •   5 g soli
  •   2 žloutky
  •   1 balení vanilkového cukru
  •   80 g cukru krupice
  •   175 ml polotučného mléka
  •   1 balení čerstvého droždí (42 g) 
  •   1 vejce
  •   1 sklenice nebo kelímek povidel

Na potření koláčů

  •   1 lžíce plnotučného mléka
  • Drobenka

    •   100 g másla nebo Hery
    •   130 g polohrubé mouky
    •   130 g cukru (já dávám směs moučky a krystalu) 

    Postup

    Připravte si teplé mléko a dejte do něj cukr, rozdrobte droždí a dejte na teplé místo, dokud se nevytvoří pěkné bublinky. Dejte mu čas! Je to ta nejdůležitější část.

    Do mísy dejte všechny suroviny na těsto, nakonec i kvásek. Uhnětejte v robotu těsto, lehce lepivé.

    Nechejte kynout na teplém místě necelou hodinu.

    Vykynuté těsto vyválejte na pomoučeném vále, široké cirka 5 milimetrů, rozdělte ho nožem na 15 čtverečků a naplňte povidly. Vytvořte plněné bochánky a nechte kynout v pokojové teplotě, přikryjte ideálně potravinářskou fólií.

    Kynutí dejte opět necelou hodinku.

    Předehřejte troubu na 170 °C.

    Vykynuté koláčky potřete rozšlehaným vejcem s plnotučným mlékem, potřete nahoře troškou povidel (cca jedna lžička povidel bude stačit) a posypte drobenkou.

    A jde se péct! Pečení trvá 20 až 25 minut. Do zlatova. 

  • zdroj https://zena-in.cz/clanek/dozlatova-vypecene-moravske-kolace-s-povidly , foto Elizabeth Lore

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: