Moravské koláče (recept na 32 koláčů)

20.11.2020 11:56

 

SUROVINY NA TĚSTO

  •    500 g hladké mouky a hladká mouka na podsypání těsta
  •    500 g polohrubé mouky
  •    200 g cukru krupice
  •    200 g másla
  •    80 g čerstvého droždí
  •    350 ml vlažného mléka
  •    nastrouhaná kůra ze 2 citronů
  •    4 žloutky a 2 rozšlehaná vejce na potření
  •    10 g vanilkového cukru
  •    12 g soli

SUROVINY NA TVAROHOVOU NÁPLŇ

  •    250 g měkkého tvarohu
  •    40 g cukru
  •    40 g vanilkového cukru
  •    20 g másla
  •    2 žloutky
  •    špetka soli

SUROVINY NA POVIDLOVOU NÁPLŇ

  •    400 g švestkových povidel
  •    50 g moučkového cukru
  •    25 g tuzemáku
  •    špetka mletého badyánu

SUROVINY NA DROBENKU

  •    250 g másla
  •    250 g cukru krupice
  •    250 g polohrubé mouky

PP

  • 1
       Těsto zaděláme takzvaně na omládek: v míse robotu smícháme hladkou a polohrubou mouku, uděláme v ní důlek, vlijeme do něj dvě třetiny mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran do něj po troškách vmícháváme mouku, dokud nevznikne těstíčko husté asi jako na lívance. Povrch zaprášíme hladkou moukou a necháme na teplém místě 30 minut vzejít.
  • 2
        V rendlíku na nižším ohni rozpustíme máslo. Žloutky v misce prošleháme vidličkou. Do mísy s omládkem přidáme zbylé mléko, máslo, oba druhy cukru, sůl, žloutky a najemno nastrouhanou citronovou kůru.
  • 3
       V robotu na středních otáčkách během 10 minut vypracujeme hladké nelepivé těsto. Hotové těsto rozdělíme na 2 díly. Z nich na pomoučeném válu vypracujeme bochánky, přikryjeme je čistou utěrkou, aby neoschly, a necháme je zrát 45 minut.
  • 4
        Troubu rozehřejeme na 160 °C. Plechy vyložíme pečicím papírem.
  • 5
        Každý bochánek rozválíme válečkem na obdélníky silné 4 mm a ty rádýlkem nebo nožem rozdělíme na 16 dílů. Doprostřed každého dílu naneseme náplň (buď tvarohovou, nebo povidlovou), do těsta ji zabalíme, vytvarujeme kuličku a položíme ji spojem dolů na plech vyložený pečicím papírem. Necháme 30–40 minut kynout. Poté koláče potřeme rozšlehanými vejci.
  • 6
        Cukrářský sáček s ostrou špičkou naplníme druhou náplní, než kterou jsme dali dovnitř koláče, koláč svrchu prorazíme a náplň vtlačíme dovnitř. Posypeme drobenkou, vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 15 minut dozlatova.
zdroj recept i foto https://www.rohlik.cz/chef/1041-moravske-kolace?gclid=CjwKCAiA7939BRBMEiwA-hX5J2CsPtFLsmWJ3CJDD_Cj5cCDNiTMAXvSIlR7_8KsCdJRckhysy371xoC0LUQAvD_BwE

PO

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: