Marokánky s ořechy, kandovaným ovocem a čokoládou

06.12.2024 12:32

 

Suroviny na marokánky

  •    125 ml smetany 33%
  •    50 g másla
  •    200 g moučkového cukru
  •    50 g medu
  •    80 g hladké mouky
  •    250 g oříšků (vlašské ořechy, pekanové ořechy, mandle)
  •    250 g kandovaného ovoce (papája, jahody, meruňky, ananas - koupíte např. na Zdraveorechy.cz)
  •    300 g hořké čokolády (ideálně 70 %)

Postup

Smetanu spolu s máslem a cukrem smícháme v hrnci a přivedeme k varu. Vaříme za stálého míchání asi 2 minuty. Poté vmícháme med, přidáme nasekané ořechy spolu s na malé kousky pokrájeným kandovaným ovocem. Vaříme na mírném plamenu přibližně 5 minut.

Poté odstavíme a po chvilce (asi po 5 minutách) přidáme mouku a pořádně promícháme. Plechy vyložíme pečicím papírem. Směs nabereme velkou lžící a tvarujeme marokánky na plechu. Dáváme je dál od sebe a tvarujeme do výšky více jak 1 cm. Marokánky můžeme dotvarovat i rukou namočenou ve vodě, nebude se to lepit.

Troubu rozehřejeme na 200°C. Marokánky pečeme dozlatova, 10 až 15 minut (podle velikosti). Když je necháme v troubě déle a lehce se připálí, budou mít karamelovou chuť (ta nám vyhovuje více). Po upečení necháme marokánky na kuchyňské mřížce zcela vychladnout. Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu. Marokánky otočíme a potřeme je pomocí mašlovačky rozpuštěnou čokoládou. Necháme zatuhnout. Můžeme jíst hned nebo je uložit na suché a chladné místo. 
 
TIP: Na marokánky můžeme použít i bezlepkovou mouku, jakékoliv ořechy a sušené ovoce. Přidat můžeme i usušenou citronovou kůru. Do smetany vmícháme mletou skořici, hřebíček a badyán. Dokonce můžeme přidat i alkohol, rum nebo whisky.

Zdroj foto: Zdraveorechy.cz  , zdroj recept: zena-in.cz

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: