1 Na náplň prošlehejte smetanový krémový sýr s cukrem, až se cukr rozpustí – trvá to asi 3 minuty. Pak zašlehejte 1 vejce a odložte stranou. Vymažte máslem 2 plechy nebo je vyložte pečicím papírem.
2 Na pracovní plochu položte arch pečicího papíru a poprašte ho moukou. Těsto rozpulte. Jednu polovinu položte na papír a rozválejte na obdélník zhruba 15x40 cm. Posypte 1 lžící strouhanky, pak potřete sýrovou směsí, přičemž nechte 2 cm okraj prázdný. U delší strany udělejte proužek z poloviny malin. Pak pomocí pečicího papíru přehněte přes maliny a sviňte (viz obr. 1). Vznikne 40 cm dlouhá roláda. Přeneste ji na plech švem dolů a zatočte do tvaru věnce. Spojte oba konce (viz obr. 2). Zopakujte s odloženou půlkou těsta.
3 Věnce zakryjte volně potravinářskou fólií potřenou máslem a na teplém místě nechte kynout asi 1 hodinu, až zdvojnásobí objem.
4 Dejte v troubě jeden rošt do dolní třetiny a druhý do horní. Předehřejte ji na 170 °C. Odkryjte věnce a ostrými nůžkami do nich udělejte dokola příčné zářezy asi 3cm vzdálené (viz obr. 3). Prsty je jemně rozevřete.
5 Zbylé vejce rozšlehejte se lžící vody a věnce potřete. Pečte 30–35 minut dozlatova, přičemž v polovině plechy prohoďte. Nechte vychladnout a před podáváním poprašte moučkovým cukrem.
zdroj recept i foto: https://www.apetitonline.cz/recept/malinovy-venec
—————
Přihlaste se k odběru novinek: