Malinový věnec

03.08.2018 12:00
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 2 věnce
Doba přípravy: Do 30 minut 
+ kynutí
Pečení 0:35
 
  •    225 g čerstvého smetanového sýra (philadelphia, lučina atd.), o pokojové teplotě
  •    115 g krupicového cukru
  •    2 velká vejce
  •    máslo na vymazání plechu a potření 
  •    hladká mouka na poprášení
  •    1 dávka základního těsta
  •    2 lžíce světlé strouhanky
  •    1 hrnek malin
  •    moučkový cukr na poprášení
  •    
  •     Základní těsto:
  •  
  •     125 ml plnotučného mléka
  •    1 sáček sušeného droždí (à 7 g)
  •    55 g krupicového cukru
  •    4 lžíce másla, rozpuštěného a lehce zchladlého + další na potření
  •    1 velký žloutek
  •    1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu 
  •    340 g hladké mouky + na poprášení 
  •    2 špetky soli (1/2 zarovnané lžičky)
 
  •   1 Na náplň prošlehejte smetanový krémový sýr s cukrem, až se cukr rozpustí – trvá to asi 3 minuty. Pak zašlehejte 1 vejce a odložte stranou. Vymažte máslem 2 plechy nebo je vyložte pečicím papírem. 

    2 Na pracovní plochu položte arch pečicího papíru a poprašte ho moukou. Těsto rozpulte. Jednu polovinu položte na papír a rozválejte na obdélník zhruba 15x40 cm. Posypte 1 lžící strouhanky, pak potřete sýrovou směsí, přičemž nechte 2 cm okraj prázdný. U delší strany udělejte proužek z poloviny malin. Pak pomocí pečicího papíru přehněte přes maliny a sviňte (viz obr. 1). Vznikne 40 cm dlouhá roláda. Přeneste ji na plech švem dolů a zatočte do tvaru věnce. Spojte oba konce (viz obr. 2). Zopakujte s odloženou půlkou těsta.

    3 Věnce zakryjte volně potravinářskou fólií potřenou máslem a na teplém místě nechte kynout asi 1 hodinu, až zdvojnásobí objem.

    4 Dejte v troubě jeden rošt do dolní třetiny a druhý do horní. Předehřejte ji na 170 °C. Odkryjte věnce a ostrými nůžkami do nich udělejte dokola příčné zářezy asi 3cm vzdálené (viz obr. 3). Prsty je jemně rozevřete.

    5 Zbylé vejce rozšlehejte se lžící vody a věnce potřete. Pečte 30–35 minut dozlatova, přičemž v polovině plechy prohoďte. Nechte vychladnout a před podáváním poprašte moučkovým cukrem.

zdroj recept i foto: https://www.apetitonline.cz/recept/malinovy-venec

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: