Úvod > Malinový tvarohový dort - nepečená lahůdka, v horku osvěžující
Malinový tvarohový dort - nepečená lahůdka, v horku osvěžující
21.06.2019 12:33
hotový korpus z křehkého či piškotového těsta nebo sušenkový základ (viz Chytré rady navíc)
600 g mražených malin
3 čerstvá vejce, žloutky a bílky zvlášť
150 g krupicového cukru
1 lžíce citronové šťávy
500 g tvarohu ve vaničce
10 plátků želatiny
500 ml smetany ke šlehání
červené malinové barvivo (nemusí být)
maliny, lístky máty a moučkový cukr na ozdobení
CHYTRÉ RADY NAVÍC:
Ze 150 g hladké mouky, 100 g studeného másla, 50 g krupicového cukru, špetky soli a strouhané kůry z 1/2 biocitronu zpracujte těsto. Vyválejte ho na plát a vyložte jím dno dortové formy. Pečte 10 minut při 200 °C.
Na sušenkový základ promixujte 125 g sušenek s 50 g másla. Upěchujte do formy vyložené pečicím papírem.
Postup:
1 Mražené maliny na náplň vsypte do cedníku, zavěste nad misku a nechte povolit (šťávu, kterou maliny pustí, nevylévejte!).
2 Vyšlehejte žloutky a cukr do pěny, až směs nabude a zesvětlá. Přimíchejte citronovou šťávu a tvaroh. Želatinu namočte na 10 minut do vody, až změkne. Mezitím vidličkou rozmačkejte povolené maliny. Odkapanou šťávu z malin ohřejte (stačí cca 4 lžíce). Odstavte a postupně přidejte vymačkané plátky želatiny a míchejte je do rozpuštění.
3 Rozmačkané maliny smíchejte s tvarohovým krémem. Pokud chcete dosáhnout růžové barvy jako na fotce, přidejte pár kapek barviva. V několika lžících krému rozmíchejte želatinu a pak ji postupně zapracujte do zbytku krému s tvarohem a malinami.
4 Kolem korpusu dejte obruč z dortové formy (upečené křehké či piškotové těsto položte na talíř, sušenkový základ nechte ve formě). Vyšlehejte dotuha šlehačku a pevný sníh z bílků. Obojí pak vmíchejte do krému. Směs rozetřete na těsto a uhlaďte. Nechte aspoň 2 hodiny v chladu tuhnout.
5 Pak odstraňte boky formy, dort ozdobte mátou a malinami a pocukrujte.