Úvod > Kynuté buchty s jahodami a vanilkovou omáčkou
Kynuté buchty s jahodami a vanilkovou omáčkou
17.06.2022 13:30
Doba přípravy: 1 hodina
Doba kynutí: 1 hodina
Doba pečení: 30 minut
Na jeden pekáč s 15 většími buchtami budete potřebovat:
Na těsto:
500 g hladké mouky
3 žloutky
1 kostky droždí
250 ml vlažného mléka
1 lžičku nastrouhané citronové kůry
50 g cukru
1 vejce na potření
Na náplň:
250 g měkkého tvarohu
hrst čerstvých jahod
1 lžíci škrobu
2 lžíce moučkového cukru
Na vanilkovou omáčku:
250 ml smetany
1 vanilkový lusk
2 lžíce medu
Do vlažného mléka rozdrobte droždí.
Přidejte lžičku cukru, mouky a promíchejte. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.
Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, citronovou kůru a promíchejte. Přidejte pokrájené změklé máslo a žloutky.
Poté do směsi nalejte vzešlý kvásek. Těsto důkladně propracujte, aby vznikl hladký bochník bez hrudek.
Vypracované těsto v míse poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte ho kynout na teplém místě.
Mezitím prošlehejte tvaroh s cukrem a škrobem. Pak do něj přidejte nakrájené jahody.
Z vykynutého těsta odebírejte rovnoměrné kousky. Každý v dlani zploštěte, přidejte trochu tvarohové náplně a zabalte.
Buchty skládejte spojem dolů do máslem vymazaného pekáčku. Když je pekáček plný, potřete buchty rozšlehaným vejcem.
Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte je asi půl hodiny dozlatova. Povrch buchet můžete ještě potřít dvěma lžícemi rozehřátého másla s jednou lžící rumu. Budou vláčnější.
Když se buchty pečou, připravte jednoduchou vanilkovou omáčku. Smetanu opatrně zahřívejte a vložte do ní vyškrábnutá semínka z vanilkového lusku.
Přiveďte téměř k varu a pak stáhněte z ohně. Vmíchejte med. Omáčku nechte vychladnout.
Hotové buchty nechte mírně zchladnout, pocukrujte a na talířku přelijte vanilkovou omáčkou. Je to velká dobrota, takže dost možná budete hned zítra péct další.