Borůvky koupíte mražené,a mlsat můžete bez výčitek - tenhle recept je vynikající a zdravý. Recept je Jany z blogu ZÁSADNĚ ZDRAVĚ. Variabilní recept je ze zdravějších surovin a hotový koláč chutná naprosto skvěle – je křupavý, nadýchaný a s výtečnou drobenkou s ořechy. Na nekynuté těsto se nejvíc osvědčila celozrnná mouka pšeničná a celozrnná špaldová smíchané půl na půl. Určitě ale můžete použít taky:
• kombinaci ovesných vloček a pšeničné mouky
• kombinaci pohankové a celozrnné pšeničné mouky
• kombinaci pohankové, rýžové a kukuřičné mouky (bezlepková varianta)
• žitnou mouku
NÁPLŇ:
OŘECHOVÁ DROBENKA:
Nakrájejte máslo na malé kousky a rozpusťte ho v rendlíčku.
Rozmixujte ořechy nadrobno.
Do misky prosejte mouky, přidejte špetku soli i cukr a prášek do pečiva a promíchejte.
Vyšlehejte vajíčko spolu s mlékem, javorovým sirupem a i s rozehřátým máslem vlijte do misky k suchým ingrediencím. Vypracujte těsto.
Rozehřejte troubu na 180 °C bez horkého vzduchu.
Těsto vyválejte anebo rukama rozprostřete na pečicí papír, už přímo v pekáčku, okraje nechte lehce vyšší. Nasypte na něj omyté a okapané borůvky.
Smíchejte rozmixované ořechy s moukou, rozměklým máslem a cukrem, prsty „užmoulejte“ drobenku a koláč jí bohatě zasypte.
Pečte v předehřáté troubě 20 minut na 180 °C bez horkého vzduchu, a dalších cca 15 minut na 160 °C s horkým vzduchem dozlatova.
zdroj: https://fresh.iprima.cz/recepty/krupavy-nadychany-nekynuty-kolac-s-boruvkami-orechovou-drobenkou
—————
Přihlaste se k odběru novinek: